2012

Week van de dialoog in 2012

kunstschilder

 

Kunstschilder Mevr. Ellen Geerts presenteert de dialooglakens gemaakt door kinderen. Deze lakens zullen hun dienst bewijzen bij een raadszitting in het gemeentehuis van Oisterwijk.

Maarten Pieters over Dialoog en Vrede

Van 2 t/m 9 november 2012 is het de Week van de Dialoog in Oisterwijk, Tilburg en Loon op Zand. Voorafgaand hieraan herdenken we de bevrijding van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom op 26 oktober 1945. Wat hebben die gebeurtenissen met elkaar gemeen? Ik denk alles.

Ik schrijf deze column kort na het zien van een documentaire over de grens tussen Griekenland en Turkije. Zeg maar ‘de rand van Europa’. Dramatisch om te zien hoe ontheemden uit Syrië, Iran, Irak, Somalië, Ghana, Mali en andere landen hun leven wagen in de hoop ergens in Europa hun kinderen een toekomst te kunnen bieden.

Tot mijn intieme en beste vriendenkring reken ik een Bosnisch echtpaar. Zij ontvluchtten voormalig Joegoslavië in 1992. Voor hen en hun zoontje was de samenleving in hun land niet veilig meer. Waarom niet? Als journalist pleitte hij voor dialoog in een land dat door politiek nationalisme uiteen dreigde te vallen. Zij had de moed om de consequentie te trekken uit dat pleidooi en gaf de aanzet tot hun vlucht naar Nederland.

Mijn vrienden zijn niet gestopt met het gesprek met hun familie, vrienden en oude bekenden en mensen die hen vijandig zijn. In 2009 en 2010 waren mijn vrouw en ik de gast van onze vrienden bij hun familie in Baja Luka in Bosnië Herzegovina. Met eigen ogen heb ik de gevolgen gezien van de meest recente oorlog in Europa. Ik heb de voor mij beklemmende terughoudendheid gevoeld om vrij met elkaar te praten over politiek, de oorlog, de onderlinge tegenstellingen. Het bijna tastbare verlangen van de mensen geproefd: nooit, nooit meer oorlog!

Van mijn Bosnische vrienden heb ik opnieuw geleerd wat ik van mijn ouders leerde bij de dodenherdenking op 4 mei en de bevrijding op 5 mei: nooit meer oorlog! Ruzie los je op door met elkaar te praten. Ik ben mijn ouders en vrienden dankbaar voor deze levensles.

Het voedt mijn besef dat het vermogen van mensen om met elkaar in dialoog te gaan ons onderscheidt van dieren. Als we dat vermogen niet met elkaar blijven ontwikkelen dan gedragen we ons op een kwade dag weer als beesten en is het weer oorlog. Daarom is de dialoog voor mij de hoeksteen van vrede. Als jij dat ook vindt, schrijf je dan in voor één van de dialoogtafels in Oisterwijk, Tilburg of Loon op Zand en bekwaam je verder in de dialoog. Denk je er anders over? Je bent zeer welkom om met mij daarover in dialoog te gaan! ( Wethouder Dhr. Marten Pieters )

 

dialoog

 

Kijk voor meer informatie over de Week van de Dialoog op www.Oisterwijkindialoog.nl

 

Drie filmvoorstellingen.

Deze trialoog filmvoorstellingen verwijzen naar: het woord en beeldtaal van de 3 doelgerichte FILMKEUZE die de verbinding vormen tussen de voorbespreking en de nabespreking van de film onder de deskundige leiding van cultuurtheoloog Frank Bosman. Frank Bosman is verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie in Utrecht en werd in 2011 uitgeroepen tot meest spraakmakende theoloog van Nederland.

EERSTE FILMVOORSTELLING: 25 januari 2012 ‘UP’ (uit 2009)

Deze film werd bekroond met een Oscar voor Beste Animatiefilm en Beste Filmmuziek.

De gepensioneerde ballonnenverkoper Carl Fredricksen heeft besloten zijn laatste kans op avontuur te grijpen. Hij bindt duizenden kleurige ballonen aan zijn huisje en vliegt weg. Eenmaal onderweg komt de nukkige Carl erachter dat hij een verstekeling aan boord heeft…

 

TWEEDE FILMVOORSTELLING: 28 februari 2012 ‘Cocoon’

Deze film werd bekroond met een Oscars voor de Beste mannelijke bijrol en Beste Visuele Effecten. 

Een aantal buitenaardse wezens keert na jaren terug op aarde om een aantal cocons, die hun voorouders eeuwen geleden hebben achtergelaten, uit de zee te vissen. Drie oudjes vinden de cocons, waarvan een verjongende werking uitgaat….

 

DERDE FILMVOORSTELLING: 28 maart 2012 ‘Wolke 9′

Deze film werd bekroond met de Coup de Coeur in Cannes en na de wereldpremière met een minuten lange staande ovatie onthaald.

Wolke 9 toont dat veel ouderen nog niet uitgeblust zijn met een heel mooi liefdesverhaal. Inge 60 jaar oud voelt zich weer als een jonge meid met echte vlinders in haar buik. Eerst denkt ze dat het niet kan, maar later is er geen ontkomen aan. Het leven is prachtig ! In meerdere scene’s is het wel even schrikken, maar wat je ziet is wel écht en zeer realistisch. Een prachtige film gemaakt over de liefde en passie in de derde generatie…