Wat levenden kunnen leren van stervenden

Wanneer:
23 november 2015 @ 14:00 – 17:00
2015-11-23T14:00:00+01:00
2015-11-23T17:00:00+01:00
Waar:
Cultureel centrum Den Boogaard
Sint Jansplein
5066 Moergestel
Nederland
Kosten:
4,-- euro incl. welkom- koffie/thee
Contact:
Jan Daem
013-5286188

Wat de levenden kunnen leren van de stervenden

Een middaglezing voor: Levenskunstenaars die goed oud willen worden.

 

We hebben allemaal wel een zogenaamde bucket list, de dingen die we nog willen doen voor we komen te gaan. Maar willen we écht nog een parachutesprong ondernemen, of een boek schrijven, of de wereld afreizen als we weten dat we niet erg lang meer te leven hebben? In de lezing ‘Wat de levenden kunnen leren van de stervenden’ vertellen twee verpleegkundigen uit de palliatieve zorg , Christine De Coninck en Ann Brusseel, over wat er omgaat bij de patiënten die weten dat ze het ziekenhuis niet levend zullen verlaten. En dat zijn geen snelle to do-lijstjes met spectaculaire stunts en wereldreizen.

Christine en Ann begeleidden doorheen de jaren honderden mensen, jong en oud, arm en rijk, in hun laatste weken en uren naar de onvermijdelijke dood. Met velen van de stervenden voerden zij intense gesprekken over wroeging en teleurstelling, maar ook over vreugde en berusting, over dingen afmaken en loslaten, over verder leven in je geliefden, over het mooie eren, over blijven geloven, plezier maken en genieten, geen spijt hebben dat zij hun gevoelens uitspreken en vooral, niet bang zijn om te sterven.

Een goede raad

Ook deze goede raad lijken de levenden vaak nog te vergeten: ‘Hoe vaak zeggen mensen niet: “Als ik ooit in een comateuze toestand geraak, maak dan maar een einde aan mijn leven en laat me niet verder leven als een plant.” Maar we kunnen het niet genoeg herhalen: als je die wens niet op schrift stelt bij wijze van een voorafgaande wilsbeschikking zoals euthanasie, dan kan de euthanasie of levensbeëindiging niet gevraagd worden. En als je het zelf niet meer kan zeggen, dan is het te laat.’

Christine en Ann brengen in de lezing ook hoe ze steeds meer ontroerd raken als ze mensen zien sterven. ‘Dan zie je, voel je soms het moment dat de geest uit het lichaam gaat’, zo klinkt het. ‘Ja , wij zijn heel nuchter en geloven niet in paranormale zaken, maar soms vóel je dat de geest het lichaam verlaat.’

Een ding staat vast. We gaan allemaal sterven, maar als het zover is, zijn we allemaal beginnelingen. De angst om te sterven zal er altijd zijn omdat we onvoorbereid zijn, besluiten Christine en Ann.

Bron: Trui Engels/Redactrice Knack.be

Maandag 23 november 2015 om 14.00 uur
Plaats: Den Boogaard, St Jansplein- Moergestel.
Toegang: 4 euro (incl.welkom koffie/thee)
Inschrijven niet verplicht.

Meer info: www.metgezelinzingeving.com  ofwel: Tel.013/5286188