Geef je agenda in Gods handen – Spiritualiteit van Henri Nouwen

Na een katholieke opvoeding zocht Vincent Duindam zijn heil in oosterse spiritualiteit, psychologie en klassieke levensfilosofie. Op zijn veertigste kwam daarin verandering. Het werk van theoloog en mysticus Henri Nouwen bracht een fundamentele omslag teweeg. Een herontdekking van christelijke levenswijsheid: “Je staat telkens opnieuw voor de keus om ofwel God te laten spreken ofwel je eigen verwondheid aan het woord te laten.” Lees verder…>>>

Bronvermelding en geplaatst door: Vincent Duindam in Essay, Spiritualiteit 30 augustus 2016

AANDACHT: Volgende weekend 24/25 september GEEN wekelijkse inspiratie.

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 18 september 2016).

!!! Volgende weekend 24/25 september GEEN preek uit Orval…!!!

 

Bezinning op de overweging.

Zondag 18 september

Niet winst maakt de wereld duister,
maar winstbejag.
Niet geld maakt de wereld duister,
maar de honger naar geld.

Niet macht,
maar machtsmisbruik.
Wie macht, geld en winst
tot centrum maken van hun leven,
tot de as waaromheen alles draait,
die wandelen in het duister. 

Gods schepping,
de wereld,
heeft nood aan mensen van het Licht:
mensen,
met of zonder geld, winst of macht,
mensen die leven van menswaardigheid,
die te vertrouwen zijn,
geduldig zijn,
sober zijn.

Mensen die de liefde maken
tot centrum van hun leven.
Ook zieke mensen
maken onze wereld minder duister. 

Je moet kiezen
licht of duister,
lief-hebben of hebberigheid.
Die twee zijn niet te combineren
Ze heffen elkaar op.
De as waarrond jouw leven draait
is jouw keuze. ( naar Ida Guetens )

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

1) Op zoek naar een waarde(n)vol boek voor Uzelf, als geschenk, een attentie t.g.v. verjaardag, feestmoment dan bevelen wij graag aan:

De Monastieke Tuin ( uitgeverij Lannoo)

Een ‘uitgelezen’ bundeling van 52 monastieke teksten voor elke week van het jaar. Van Bernardus van Clairvaux en Meester Eckhart tot Michael Casey en Minke de Vries. De Laura van Abt Poimên is een beweging die op een hedendaagse manier probeert te leven in het spoor van de woestijnvaders en van Benedictus. Een groep Laurieten selecteerde 52 teksten om dieper te kunnen doordringen in de monastieke spiritualiteit. Niet zomaar teksten die her en der geplukt werden uit een of ander boek, maar teksten die ze grondig samen lazen, herlazen en op hen lieten inwerken. Dit boek is het prachtige resultaat van hun driejarige leestocht. Het zijn een voor een teksten die, hoewel sommige dateren van de 3de eeuw, mensen van vandaag blijven aanspreken en inspireren.

Met het boek bevelen wij ook aan een gesprek van 45 minuten met Martine Koops (kerngroep Laura) . Het is een radio-interview rond het boek ‘De monastieke tuin’ en de Laura. Deze zeer persoonlijke en prachtige getuigenis is zeker een aanrader om te beluisteren:

https://soundcloud.com/joopvanderelst/recex-martine-koops-de-monastieke-tuin.

 

2) Zaterdag 24 september 2016 tussen 9.30 uur en 16.00 uur.

Wandelen in Barmhartigheid : Er wordt gewandeld zonder haast. We komen in beweging en staan stil. Van harte nodigen wij u uit voor een meditatieve wandeling. Tijdens dit Jaar van Barmhartigheid, uitgeroepen door paus Franciscus, willen we dieper ingaan op het woord ‘barmhartigheid’ en wat het voor ons betekent. We beginnen met koffie(thee) bij Elim en rijden vervolgens naar de Loonse en Drunense Duinen. Daar wandelen we met meer dan genoeg tijd om te genieten van de natuur en te mediteren. Voor onderweg krijgt u teksten mee ter overweging.

Plaats: Elimzaal, Loonse en Drunense Duinen, molen Oisterwijk
Leiding: Owen Vergeer en Paul Damen
Kosten: € 15,- (€ 10,-) incl.lunch (extra consumpties voor eigen rekening)

Meer info: Zie onder programma bij http://www.elimgroep.nl/
Of telefonisch: (013)46.38.505

 

3) Maandag 3 oktober vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur.

Start van de cursus over: Barmhartigheid door “Leerhuis De Levensboom”  in Oisterwijk.

Gastspreker: Harrie van Geene. Als frater van Tilburg levenslang betrokken bij de beweging van barmhartigheid in Nederland en daarbuiten. Actief als theoloog en exegeet werkzaam in onderwijs en vorming, besturen en religieus leven.

Begrippen als ‘barmhartigheid’ en ‘compassie’ krijgen in de huidige tijd weer veel positieve aandacht in verband met alle domeinen van het leven, zowel in persoonlijke ontmoetingen als in zakelijke relaties. Barmhartigheid heeft voor velen te maken met de zin van het leven. Er bestaat het vermoeden dat er geen harmonie in je persoonlijk leven mogelijk is zonder barmhartigheid voor jezelf en voor anderen; en dat we niet komen tot een leefbare samenleving als we compassie daarin geen duidelijke plaats geven.

In vier bijeenkomsten steeds op maandagnamiddag  gaan we samen in op de betekenis van barmhartigheid in het leven, met ruimte voor eigen inbreng en interactie. Er is voor deze cursus geen bijzondere voorkennis vereist.

Maandag 3 oktober Thema: Op zoek naar een spiritualiteit van barmhartigheid

o.a. de drieslag ‘zien – bewogen worden – in beweging komen’ en liederen over barmhartige liefde.

Andere data zijn: 17 en 31 oktober en 14 november

Plaats: Levenskerk, Le Sage ten Broekstraat 2, Oisterwijk

Kosten : € 7,50 per bijeenkomst.

Nadere informatie, aanmelding en inschrijving kan tot uiterlijk 19 september bij: marianvmierlo@home.nl of een telefoontje naar 013-5288432.

 

4) Dinsdag 4 oktober Uitnodiging themadag ‘Augustinus en het onzevader’

De werkgroep Identiteit & Zingeving van de KBO Brabant organiseert deze themadag en is bedoeld voor leden van KBO-Brabant en andere belangstellenden.

Plaats: Klooster Mariënhage en bij het Augustijns Instituut te Eindhoven
Kosten: € 20,- per persoon. Dat is inclusief lunch en alle andere versnaperingen gedurende de hele dag.

Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 20 september a.s. door een mail te sturen naar: info@kbo-brabant.nl o.v.v. ‘aanmelding themadag Augustinus’. Vermeld in de e-mail uw naam, adres en telefoonnummer en het aantal personen waarvoor u aanmeldt. Aanmelden kan ook door te bellen naar: KBO-Brabant, 073 -6444066. Het minimum aantal deelnemers is 20, maximum aantal deelnemers is 95.

Nadere info: Op bovenstaand e-mailadres en of telefoonnummer.

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in de nieuwe september/herfst maand 2016.

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 1 oktober / Zondag 2 oktober 2016 met een mystieke inspiratie..