Hoe beleef ik de schoonheid van de herfst…?

Hoe kunnen we een grotere vaardigheid ontwikkelen om de schoonheid van de wereld te zien en betekenis te halen uit onze ervaringen? Het antwoord is simpel: door te reflecteren over onze ervaringen en herinneringen en aandachtig te denken over hoe deze praktijk ons ertoe brengt om de wereld op een nieuwe manier te zien. We kunnen iets leren over hoe dit gebeurt van Gerard Manley Hopkins die een brief aan een vriend schreef over een inzicht dat hij had.

Op een dag bij het begin van de herfst was hij alleen bij de rivier de Elwy in Wales; het was een prachtige namiddag. Toen hij naar huis ging, keek hij naar de wolken en de heuvels en zijn hart werd als het ware opgetild door de schoonheid om hem heen. Op dat moment was de wereld omgevormd tot een glimp van God. Hij zag in de heuvels de figuur van Atlas uit de Griekse mythologie – degene die de aarde op zijn rug draagt. De heuvels waren er altijd geweest, maar vóór dit moment had hij niet gezien hoe majestueus ze waren. Zijn belangrijkste inzicht was hoe makkelijk het is om de schoonheid om ons heen over het hoofd te zien:

En de azuur-omhangen heuvels zijn de wereld-wentelende schouder Der majesteit – als een hengst stoer, de veel-viooltjes-zoete! – Dit alles, dit alles was hier; het moest slechts de schouwer treffen.

De spontaniteit van het wonder van Hopkins werd mogelijk door zijn bereidheid om stil te staan bij het moment, om aanwezig te zijn bij de ervaring van de wandeling naar huis na een rustig middagje vissen. Hij erkent dat er schoonheid rondom hem is, maar hoe vaak blijft die niet onopgemerkt?

Tim Muldoon

 

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 8 oktober 2017).

 

Bezinning op de overweging.

In de evangelielezing van zondag 8 oktober staat de wijngaard centraal.

 

De wijnstok en de ranken.
Het is een mooi beeld
van verbondenheid met God en met de mensen. 

Verbondenheid met anderen is levensnoodzakelijk.
Het vermeerdert je draagkracht
en maakt je weerbaarheid groter.
Afgesneden zijn,
aan de kant gezet worden,
doet pijn.
Het verdort het leven.
Een mens heeft telkens nieuw levenssap nodig. 

De wijnstok is een wonder van vitaliteit,
van onuitputtelijke levenskracht.
De wijnstok dient nergens anders voor
dan om vruchtbaar te zijn in de ranken.
Jezus is de ware Wijnstok.
Door zijn levenskracht mogen wij,
als levende ranken, vrucht dragen. 

Vrucht dragen is echter geen synoniem
van succes, prestatie of efficiëntie.
Die woorden vinden we niet in het evangelie.
De vruchten waaraan Jezus denkt
kunnen enkel vruchten zijn
van liefde, dienstbaarheid en eenheid.
In geloof zijn we verbonden met Jezus en met de Vader,
in liefde zijn we verbonden met onze medemensen. 

 

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

 

1) Zaterdag 25 november 2017. 

Dante’s paradijs op muziek.

Muziekdag met eigentijdse componist

 

Waar : Studio Elim / Schiphollaan 30 / 5042 TR Tilburg

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Kosten: € 15,- (€ 10,-) inclusief broodmaaltijd

Meer Info: Telefoon: (013) 4638505 en/of E-mail: stiltecentrum@elimgroep.nl
“O eeuwig licht, dat in zichzelf verblijft!”   (Dante Alighieri) Begin 14de eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante Alighieri de Divina Commedia (de ‘Goddelijke Komedie’): over een reis door het hiernamaals, van de Hel via de Louteringsberg naar het Paradijs. Muziek speelt daarin een centrale rol. Wie de tekst hardop voorleest, hoort muziek. Op tientallen plaatsen in de Divina Commedia klinken gregoriaanse gezangen. In de Hel wordt niet gezongen. De Louteringsberg is de plaats voor gezang en in het Paradijs schieten alle artistieke middelen tekort. Diverse componisten lieten zich door Dante inspireren. Paul van Gulick, componist uit Tilburg, richtte zich volledig op het Paradijs uit de Divina Commedia en schreef een cyclus van 21 gezangen voor koor. De bekende Antwerpse dichter Annemarie Estor schreef de verbindende gedichten.

Meer informatie vindt u op www.paulvangulick.com

Op deze dag licht Paul zijn compositie toe en laat hij ook horen hoe andere componisten met teksten van Dante zijn omgegaan.
 

2)Hedendaagse Pelgrimstocht In en rond Amersfoort.

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER    

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n)

 

 

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in deze september maand .

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 14 / Zondag 15 oktober 2017 …