In het hart van de rouw

 

Bij de aanvang van de novembermand en enkele dagen na Allerzielen…
Enkele dagen na onze geslaagde 3-daagse bezinningsdagen in de abdij van Postel onder het thema: ‘Samen op weg van wonde naar verwondering’ ( Lees enkele reactie Klik hier ) enkele gedachten neergeschreven door Jakob van Wielink

 

Rouwen is een onmogelijke opgave. Rouwen is tegelijkertijd het ultieme protest tegen het nog hier zijn, zonder de beminde ander. Misschien minder het protest tegen het alleen zijn, als wel tegen het zonder de ander achtergebleven zijn. Het verlangen soms ook om bij die ander te zijn, over de grens van de scheiding en het eigen leven heen, om op die manier de geliefde gezamenlijkheid te herstellen. En tegelijkertijd, heel tegenstijdig, het volle besef dat met het zelf verdwijnen ook de herinneringen aan de ander zullen verdwijnen, waardoor de ander nogmaals en nog definitiever zal sterven. Die dubbelheid verscheurt en verteert. Rouwen is een onmogelijke opgave. Lees verder…>>>

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 12 november 2017 ).

 

BELANGRIJK:
Wegens persoonlijke omstandigheden zal vanaf heden zondag 12 november 2017 niet elke week een overweging worden aangeboden echter wel om de 14 dagen – tot nader bericht – . DANK voor het begrip hiervoor.

 

Bezinning op de overweging.

Op zondag 12 november krijgen we de parabel over de wijze en de dwaze bruidsmeisjes te horen.
Een oproep tot wijze waakzaamheid,
een oproep om te willen zien waar het op aankomt,
om verder te zien dan wat wij zien.
Leven niet zonder hoop, niet zonder toekomst,
je wakker, wijs en waakzaam blijven inzetten ‘totdat Hij komt’.
Dat is onze levensopgave als christenen.
Laten wij ons nederig naar God toe keren.

 

Eens kregen wij een beetje olie mee
– God weet hoeveel en van wie,
en van welke kwaliteit –
een beetje olie en het lampje brandde.
Het speelde voor onze ogen, elke dag,
en danste als vanzelf
op het ritme van ons hart en van het jaargetij. 

Maar de eerste olie raakte op
en ’t vlammetje verflauwde,
werd als niets.
Het smeulde slechts, onmerkbaar stil.
Toen zijn we zelf op zoek gegaan
naar olie om te branden.
Want zonder vlam en zonder licht
was het alsof er in het leven
niets meer te verwachten viel. 

De hemel in je hart
is een vlammetje dat enkel maar blijft branden
als we olie aanleggen,
olie als bezieling van mensen die naast ons gaan,
als gebeden in de stilte,
als offers, gebracht zonder woorden. 

De hemel in je hart
is een kleine vlam
die niet vanzelf blijft branden
maar die olie vraagt…
Wij moeten waakzaam zijn. (Manu Verhulst)

 

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

1) Zaterdag 25 november 2017. 

Dante’s paradijs op muziek.

Muziekdag met eigentijdse componist

 

Waar : Studio Elim / Schiphollaan 30 / 5042 TR Tilburg

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Kosten: € 15,- (€ 10,-) inclusief broodmaaltijd

Meer Info: Telefoon: (013) 4638505 en/of E-mail: stiltecentrum@elimgroep.nl
“O eeuwig licht, dat in zichzelf verblijft!”   (Dante Alighieri) Begin 14de eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante Alighieri de Divina Commedia (de ‘Goddelijke Komedie’): over een reis door het hiernamaals, van de Hel via de Louteringsberg naar het Paradijs. Muziek speelt daarin een centrale rol. Wie de tekst hardop voorleest, hoort muziek. Op tientallen plaatsen in de Divina Commedia klinken gregoriaanse gezangen. In de Hel wordt niet gezongen. De Louteringsberg is de plaats voor gezang en in het Paradijs schieten alle artistieke middelen tekort. Diverse componisten lieten zich door Dante inspireren. Paul van Gulick, componist uit Tilburg, richtte zich volledig op het Paradijs uit de Divina Commedia en schreef een cyclus van 21 gezangen voor koor. De bekende Antwerpse dichter Annemarie Estor schreef de verbindende gedichten.

Meer informatie vindt u op www.paulvangulick.com

Op deze dag licht Paul zijn compositie toe en laat hij ook horen hoe andere componisten met teksten van Dante zijn omgegaan.

 

2) Hoe werkt ignatiaanse onderscheiding? 8 beknopte lesvideo’s

In 8 video’s leert jezuïet Nikolaas Sintobin je om onderscheid aan te brengen in je gevoelens en te kiezen voor wat het goede in jezelf doet groeien.

Ignatius van Loyola vond de onderscheiding van de goede en de boze geest niet uit, maar als hij vandaag nog altijd een relevante vorm van persoonlijkheidstraining (jawel!) te bieden heeft, is het vanwege de methode die hij ontwikkelde om het goede in jezelf – Gods verlangen voor jou – op het spoor te komen en erin te groeien. Hij noemt dat het kompas van de vreugde.

Heb je soms het gevoel dat je ingeslapen bent? Tijd om de lat wat hoger te leggen. En wat doe je in tijden van crisis en verwarring?

Ontdek de 8 lesvideo’s (2 minuten) waarin jezuïet Nikolaas Sintobin stap voor stap uitlegt hoe het werkt.

Met DANK aan de redactie van Kerknet.be

Meer info: Klik Hier

 

 

3)Hedendaagse Pelgrimstocht In en rond Amersfoort.

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER    

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n) 

 

4) Maandag 11 december 2017

Lezing : Loslaten en Thuiskomen

Gastsprekers:

Mgr. G. De Korte ( Bisschop Ten Bosch) en

Mevr. Liesbeth Lautenschultz ( Voorheen medewerkster ContourDetwern/Oisterwijk )

 

Waar: De Voorhof/Oisterwijk

Tijdstip: Inloop: Vanaf 13.30 uur start lezing: 14.00 uur

Meer info: Klik Hier

 

5) Dinsdag 12 december 2017

 Dialoogtafels met als thema: Stervenskunst als levenskunst

Waar: Raadhuis Oisterwijk.

Tijdstip: 09.45 uur tot en met 12.30 uur

Meer info: Klik hier

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in deze novembermaand .

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 25 / Zondag 26 november 2017 .