Veranderen is vernieuwen…

 

Een nieuw jaar is bij uitstek het tijdstip van goede voornemens. Hoeveel goede voornemens worden er niet gemaakt om verandering te bewerkstelligen of te realiseren. Maar als wij nu eens het resultaat van voorgaande jaren eerlijk bekijken, dan moeten wij dikwijls toegeven dat van al die goede voornemens weinig of niets terecht is gekomen. Hoe komt dat toch? Zijn wij te zwak en hebben we te weinig doorzettingsvermogen? Blijkbaar wel.

Ik geloof dat de belangrijkste reden hier van is dat wij ons door de omstandigheden rondom ons laten leven. Die omstandigheden zijn een samenvatting van het hele gebeuren dat ons leven bepaald, zoals alles wat we waarnemen met onze zintuigen. Maar ook de regels, plichten en wetten waar we ons aan moeten houden en natuurlijk onze contacten met onze partner, kinderen en naasten. En, tenslotte, ook het verleden is vervat in vele herinneringen. Dat alles oefent op allerlei wijzen invloed op ons uit. Dat is niet erg want dat maakt het leven juist boeiend. Wel erg is het wanneer je er zodanig door wordt beïnvloed dat je niet meer jezelf kunt zijn. Dan verlies je je persoonlijke identiteit. Dan voel je je niet meer bevestigd in jouw persoon. Hierdoor sta je niet meer in de energiestroom van het leven. Je bent of raakt uit balans, de harmonie in je innerlijk is verstoord.

Zo erg hoeft het bij jou nog niet te zijn, maar toch kan de balans verstoord zijn. Iedereen kan dat zelf bepalen door heel eerlijk naar zijn innerlijke stem te luisteren. Dat is de stem die nooit liegt en altijd de waarheid spreekt. Dat is de stem die spreekt in de stilte van je hart. Wanneer die stem zegt dat de balans verstrooid is, gaat er iets niet goed in je leven. Dikwijls willen we die stem niet horen, negeren wij die stem. We zijn dan te druk met het bevechten van de invloeden om ons heen. Wij nemen ons wel voor te veranderen, maar we weten eigenlijk niet goed hoe we dat moeten doen.

Echt een nieuw leven aanvangen kan alleen door  ‘het oude’ los te laten. Het oude, wat in jou geworteld is en wat jou gevangen houdt! Laat het los! Je zult misschien vragen:‘makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat dan?’ Welnu eerst moet je een goed beeld krijgeven van je leven met belangrijkste facetten daarin. Dat kun je doen door de stilte op te zoeken. In de stilte is het goed luisteren! Ik verzeker je dat wanneer je dit regelmatig doet, je hierin oefent, dit alleen al een heilzame werking zal hebben.  Heb je zo een goede analyse van je leven gemaakt, dan zal het gemakkelijker zijn datgene wat je negatief beïnvloed,  los te laten. Ook helpt het door in te zien dat het hele leven een proces is van loslaten.Een loslaten, dat al begint bij onze geboorte wanneer we loskomen van de moederschoot.

Een tweede gedachte die helpt is de wetenschap dat wij allen kinderen van één Vader zijn. In die hoedanigheid zijn wij allen gelijk en heb je er recht op jezelf te zijn. God heeft in iedere mens een grote kracht gelegd! Juist als je niet jezelf bent en je niet waardig voelt, dan kun je niet bij die kracht komen.

We zijn net begonnen aan een nieuw jaar. Een jaar vol uitdagingen. Durf die utdaging aan! Wordt mens, zoals je in je hart mens wilt zijn. Laat het oude in jou dat dát verhindert los, want jij en niemand anders dan jij, bepaalt jouw leven. Durf mens te zijn onder de mensen. Durf mens te zijn voor de mensen om je heen. Vernieuw jezelf! Ik wens je toe een mens te worden waarbij jouw innerlijk identiteit naar buiten uitstraalt.

Uit:  Mijn leven met God – René Verhoeven/ Oisterwijk (1943 – 2003)

Volgende inspiratie: Maandag 27 januari 2014