“Ik ben weggegroeid van het overzichtelijke ja of nee”, zegt Marinus van den Berg

 

Van wilsverklaring naar waardengesprek – Zorgvuldig omgaan met levenseinde

“Ik ben weggegroeid van het overzichtelijke ja of nee”, zegt Marinus van den Berg in onderstaande beschouwing over euthanasie en zelfgekozen dood. In plaats van eisen en verklaren, van felle woorden en stellige meningen pleit hij voor “luisteren naar de vragen achter de vragen. Niet vooraf weten maar samen ontdekken.”  Met DANK aan de website De Bezieling.

Ik ben een boerenzoon, geboren in 1947, de oudste van veertien. Mijn ouders hadden koeien, kalveren, varkens, rogge, haver en fruitbomen. De koeien hebben het gewonnen. Mijn ouders waren katholiek zoals mijn hele familie en de school en de kerk. Er waren enkele protestanten in mijn omgeving, waaronder de buren, de huisarts en de veearts. De verhoudingen waren open en hartelijk. Ik kom uit een overzichtelijke wereld waarin voor mij christenen protestanten waren.

Wie nu een wandeling maakt van Heino naar Wijhe, die ziet een boerderij waar varkens vrij kunnen modderen, dat heet biologisch, je ziet woonboerderijen, enkele megastallen, een paar zorgboerderijen, kale maisvelden. En veel hoge heggen en bordjes waarop staat verboden toegang, privéweg en hier waak ik. Er zijn dus heel wat erven waar je niet zo maar mag komen. De wereld is veranderd van coöperaties, naoberschap naar red allereerst jezelf en denkt u aan zelfdoding dan kunt u bellen. U kunt hulp krijgen als u uw hulpvraag kent en uw nummers onthoudt. Wie gaat er nog naar iemand toe en kan stil zijn? Lees verder…>>>

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 10 december 2017 ).

BELANGRIJK:

Wegens persoonlijke omstandigheden is er vanaf zondag 12 november 2017 niet elke week een overweging uit de abdij van Orval. De overweging wordt aangeboden echter wel om de 14 dagen – tot nader bericht –  DANK voor het begrip hiervoor.

 

Bezinning op de overweging.

Bij het aansteken van de 2de adventskaars

God van licht.
Wees voor ons het Licht,
een Lamp voor onze voeten
om te zien wat van waarde is
op onze levensweg
om te mogen worden wie ik ben.
Daartoe steken wij op zondag 10 december de tweede kaars aan van onze adventskrans.

 

Leven op het ritme van de nacht,
zich laten wiegen
op de deining van de lange leugen,
zich voortbewegen in metaal,
niet verder kijken
dan de lichtreclame van vandaag… 

Dit is de geestelijke woestijn:
geruisloze uithongering van de geest.
Daarachter, niets dan leegte. 

Trek weg uit dat land
met de simpele kracht van de waarheid.
Ga!
Weg van de draaikolk
die roes is en begoocheling.

Ga, het is advent.
Het is de tijd voor de tocht naar binnen.
Straks wordt het licht.
Dan gaan we leven op het ritme van de dag,
zoeken naar het licht
en naar de laatste einder.
Zoeken naar God,
in zijn land van overvloed.
( Manu Verhulst)  

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

  1. 1) Zondag 10 december 2de zondag van de Advent

Het aftellen naar Kerstmis is begonnen, de eerste week van de advent is voorbij.
Maak even de tijd om plaats te maken voor God in je agenda voor de komende week.
Wij bevelen graag volgende tip aan:

Adventsretraite jezuïeten

Ook de digitale retraite van de jezuïeten in een sterke tijd als advent is stilaan traditie. Schrijf je in en ontvang elke dag een mail met Bijbelteksten en gebedssuggesties. Op 20 plaatsen in Vlaanderen kun je deze adventsretraite ook in groep beleven. Voor wie zich niet kan verplaatsen maar toch graag uitwisselt over de Bijbelteksten en samen bidt, is er ook een chatgroep.

Ontdek alles over de adventsretraite: Uit God geboren.   Klik Hier

 

2)  5 Mooie luistersuggesties voor een muzikale advent.

Van Bach tot Pärt: in ‘Kerkplein’, het tijdschrift van het bisdom Gent(B), doet Jan Christiaens (CCV) vijf luistersuggesties voor de advent.

Deze bijzondere mooie luistersuggesties zijn terug te vinden in het weekblad Kerk&Leven met rechtstreekse verbinding naar de vijf suggesties.

Lees verder, en luister:  klik hier.

 

 

3) Hoe werkt ignatiaanse onderscheiding? 8 beknopte lesvideo’s

In 8 video’s leert jezuïet Nikolaas Sintobin je om onderscheid aan te brengen in je gevoelens en te kiezen voor wat het goede in jezelf doet groeien.

Ignatius van Loyola vond de onderscheiding van de goede en de boze geest niet uit, maar als hij vandaag nog altijd een relevante vorm van persoonlijkheidstraining (jawel!) te bieden heeft, is het vanwege de methode die hij ontwikkelde om het goede in jezelf – Gods verlangen voor jou – op het spoor te komen en erin te groeien. Hij noemt dat het kompas van de vreugde.

Heb je soms het gevoel dat je ingeslapen bent? Tijd om de lat wat hoger te leggen. En wat doe je in tijden van crisis en verwarring?

Ontdek de 8 lesvideo’s (2 minuten) waarin jezuïet Nikolaas Sintobin stap voor stap uitlegt hoe het werkt.

Met DANK aan de redactie van Kerknet.be

Meer info: Klik Hier

 

 

4) Hedendaagse Pelgrimstocht In en rond Amersfoort.

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort.

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n)

 

5) Encouter/Nederland

Een weekend vol kansen

Een goede relatie heeft een goede communicatie nodig tussen partners. Daar heb je tijd voor nodig en Encouter/ Nederland bied op een laagdrempelig methode die kans in een heel weekend dat gericht is op elkaar vinden in:

Spiritualiteit
Innerlijke kracht
Zinnige keuzes
Liefhebben en passie
Leren luisteren
Verwondering en zoveel meer…
naar persoonlijke ontwikkeling.

Het unieke is dat je dit boeiende traject samen doorloopt, waarbij je elkaars coach en supporter bent. Het is géén groepssessie, geen therapie. Je doet alles met zijn tweeën, aangemoedigd door de persoonlijke verhalen van het team.

Naast het weekend voor partners (echtparen en samenwonenden) organiseren we ook weekenden voor jongeren en alleenstaanden. Op de website www.eenlevensamen.nl vind je informatie over weekenden voor vrouwen- en mannenstellen in een duurzame relatie. De kosten van het weekend zijn, inclusief overnachting en maaltijden:

Echtparen en samenwonenden: euro 325,- per stel
Jongeren: euro 100,- per persoon
Alleenstaanden: euro 145,- per persoon

Op zoek naar een solide en prachtige relatie, zonder jezelf te verliezen! We zijn er van overtuigd dat dat mogelijk is.

Meer info:  Klik Hier  

  • Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende! 
  • Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 23 december / Zondag 24 december 2017 ( Kerstavond).