Paasnacht A -jaar Homilie op Mattheüs 28, 1-10
“Als Christus niet is opgestaan, dan is ons geloof ijdel”, zegt Paulus (1 Kor 15,14).
Als Jezus niet verrezen is, dan is hij dood voorgoed.
In hem ons vertrouwen stellen is dan ook zinloos.
Maar de vraag stuit terug. Als Christus verrezen is, wat verandert dat in mijn leven ?
Als het niets verandert mijn leven, dan is Jezus’ opstanding toch voor mij van geen belang.
Welke is de reactie geweest van de eerste personen die de opstanding hebben ervaren ?
De eerste christenen van Jeruzalem gingen op bedevaart naar een leeg graf dat ze als dat van de Heer beschouwden, en ze hebben de namen onthouden van de vrouwen die het lege graf hebben ontdekt.
Voor deze vrouwen heeft de opstanding van Jezus gans hun leven veranderd. Ze moesten een radicale rechtsomkeer maken. Ze komen een geliefde vriend bewenen die wreed ter dood werd gebracht, maar de engel zegt haar : “Snel, gaat zijn discipelen zeggen : “Hij is verrezen” (Mt 28,7). De engel drong er bij de vrouwen aan om snel te handelen : en zie, ze lopen, “vol vreugde” (v.8). Ze lopen en ze zijn vol vreugde zoals de magiërs die de ster terugvinden (Mt 2,10), of zoals wie die de schat ontdekt (Mt 13,44). En ze lopen : ze staan te popelen om de vreugde die hen vervult mee te delen.
De opstanding van Jezus is de zekerheid van de overwinning op de dood, de verzekering van zijn eigen opstanding.
Ze lopen, ze kunnen niet wachten om hun vreugde uit te dragen.
Dat we bij onze dood niet in het niets zullen vallen, is een goed nieuws dat we niet voor ons kunnen houden : we moeten het kwijt overal rondom ons !
Maar let op, neem een stap terug. Het lege graf is geen “bewijs” van de opstanding. Mattheüs wijst erop door te herinneren aan de kwaadaardige thesis dat het lijk gestolen zou geweest zijn (Mt 28,11-15). Laten we meteen een misverstand over de opstanding opruimen. Jezus’ verrijzenis betekent Gods overwinning op de krachten van de dood, en niet de reanimatie van een lichaam, zoals de reanimatie van Lazarus (Jo 11,43-44).
De evangelist symboliseert deze beslissende overwinning over de dood, door de afdaling van de engel die de steen van het graf wegrolt, en hem immobiliseert door erop te gaan zitten (v.2) : de dood kan zijn prooien niet meer bewaren, hij is definitief overwonnen ! Maar dit symbool stelt niet de opstanding van Jezus voor, die een feit is dat ontsnapt aan alle waarneembare voorstelling.
Aan de Korinthiërs die zich afvroegen wat de verrijzenis is, heeft Paulus het duidelijk uitgelegd. De opstanding is een transformatie. Bij zijn dood, gaat de mens over van zichtbare aardse wereld naar de onzichtbare wereld van God, “van psychisch wordt hij spiritueel” (1Kor 15,35-48). Daarom zegt Johannes dat Jezus’ dood zijn verrijzenis is : geheven op het kruis is hij verheven ten hemel (Wanneer ik van de aarde verheven ben, zal ik allen tot mij trekken, 12,32).
Daarom moeten de vrouwen vertrouwen schenken aan wat de engel zegt, want Jezus, die zien ze niet. Het is pas wanneer zij de haar toevertrouwde zending volbrengen, en dat zij snellen om het goede nieuws aan de discipelen te melden, dat Jezus zich laat zien om te preciseren dat de ontmoeting in Galilea plaats zal vinden (v.10). Afgewezen door Jeruzalem, zal de christelijke zending zich resoluut wenden tot de heidenen. Het was in het “Galilea der volkeren” (Mt 4,15) dat de leerlingen de oproep van het Koninkrijk hadden gehoord, en het is daar dat ze opnieuw zullen aanknopen met de nieuwe aanwezigheid van Jezus. “Daar, zullen ze mij zien” (v.10).
In dit zeer sober tafereel geeft Mattheüs een bekende traditie weer die Johannes op zijn manier heeft ontwikkeld (20,11-18). De scène in de buurt van het graf is als het antwoord van Jezus op het geloof van de vrouwen. Ze hebben tegenover hem de houding van de ware leerlingen : zij naderen, zij werpen zich ter aarde (v.9). Zij “nemen zijn voeten vast”, niet om hem te weerhouden, maar om vast te stellen dat hij echt levend is. Jezus bevestigt haar zending met de woorden : “verkondigt aan mijn broeders …”
Mattheüs denkt hier aan de vergiffenis geschonken aan de leerlingen die de vlucht genomen hebben, en die Jezus toch “mijn broeders” noemt. Dat ze op weg gaan naar Galilea, waar ze ooit geroepen werden, en de broederlijke band van het vertrouwen en het geloof zal er zich herstellen. Merk op dat de vrouwen hier de tussenpersonen zijn van Jezus met de leerlingen. Zij hebben niet gevlucht. Zij stonden bij Jezus’ kruis. Zij nemen het risico om naar het graf te komen. Jezus heeft haar tot apostelen van de apostelen ingesteld …
De geschiedenis is ondankbaar : zij zullen haar statuut verliezen wanneer de Romeinse keizer het christendom tot staatsgodsdienst zal verklaren, en er de hiërarchie van zal organiseren volgens de Romeinse normen waar vrouwen geen plaats hebben …
Maar de vrouwen gaan op weg : de verrijzenis zal verkondigd worden !
En nog steeds verkondigen zij ! Hij is verrezen !
Een Zalig Pasen !
Broeder Marc (1928-2018)
een MYSTERY GUEST uit Nederland…
Muzikale omlijsting uit Tilburg: Les enfants du paradis
Waar: Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan, Oisterwijk.
Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer van bus en/of trein.
INHOUD VAN DE LEZING:
LEVENSKUNST ALS BRON NAAR VEERKRACHT
Een levenslustige houding van loslaten naar anders leren vasthouden.
” De levenskunst voor wie goed oud wil worden”, biedt bijzondere handvatten voor “het goede leven”. “Anders leren leven” steeds weer in elke nieuwe levensfase. Voor die opdracht komen we allen voortdurend te staan. Gelukkig zijn er in het leven rustige periodes, maar er zijn ook tijden waarin alles overhoop gehaald lijkt te worden.
In iedere levensfase heeft een mens moed nodig. Moed om de veranderingen die nodig zijn handen en voeten te geven. Moed om de persoonlijke levenskeuze aan te houden. Bij het ouder worden zullen er meer en meer verlieservaringen zijn. Keer op keer worden we geconfronteerd met de vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van ons bestaan.
Levenskunst bestaat erin te onderscheiden wat je te doen hebt: op zoek gaan naar nieuwe wegen of trouw blijven aan de plek, de taken, de personen en de waarden en normen waarmee jij bent opgegroeid. Het vraagt veerkracht en moed om die keuze om te zetten in concrete daden.
Het leren loslaten of omzetten naar anders- vasthouden maakt het mogelijk om je opnieuw te hechten in de nieuwe situatie waarin je terecht bent gekomen.
MUZIKALE GEDEELTE : Les enfants du paradis
Een artistiek verbond wat lang geleden ontstond vanuit hun wortels bij het Brabants Conservatorium en een bijzondere ontmoeting. Als duo opereren ze al bijna 35 jaar onder de naam Les enfants du paradis.
Op 17 april brengen ze liederen uit hun programma Les Vieux Amants. Over liefdes die lang mochten duren en in schoonheid konden rijpen tot in de volle ouderdom.
Lizet van Beek zingt en Doré van Deijck bespeeld de piano en zijn de musici, performers en storytellers.
Alle deelnemers ontvangen als attentie een speciaal gemaakt ABC van de levenskunst t.g.v. het 10 jarig bestaan.
MEER INFORMATIE :
Metgezel in Zingeving : Jan Daem 06-13416942
Lied: Onderweg, die laatste dag
Sterven is inherent aan het leven…
maar de jachtigheid en onze levensdrang
houdt geen rekening met de dood.
Laten wij de dood…
gewoon bespreekbaar houden
op vrijdag 27 en zaterdag 28 september e.k.
in hartje Tilburg.
Willem Vermandere zingt een lied met een spirituele inslag
uit de verzamel CD “ Gezangen uit de ark “
De tekst – voor de luisteraars die geen West-Vlaams verstaan – kan je volgen in onderstaande muziek tekst.
Muziektekst: | Ne mens ga nie dood op dien laatsten dag met sombere klokken en met rouwbeklag misschien overleed ie al zonder geween nauwelijks merkbaar zoveel jaren geleenZoveel grote mensen in werk en verkeer zoveel dode zielen zo druk in de weer zoveel arme sukkels in grote nood als ‘t kind in ons sterft dan gaan we dood Ne mens ga nie dood Geen vader en moeder Ne mens ga nie dood Kijk naar het licht |
BELANGSTELLING voor het BOEIEND EN RIJKE programma DOODGEWOON
op zaterdag 28 september in hartje Tilburg
VANAF 12.00 uur tot 18.30 uur
Meer informatie op: www.festivaldoodgewoon.nl
Daar kun je je ook aanmelden voor het definitieve programma.
Begin september krijg je het toegestuurd.
Prof. dr. Manu Keirse gastspreker op zaterdag 28 september om 14.00 uur
verteld in dagblad De Morgen over de positie van de dood in de huidige samenleving:
‘Ik denk dat de samenleving het steeds moeilijke gaat krijgen om te aanvaarden dat er grenzen zijn aan de medische en menselijke macht.
Na een kanker diagnose vragen patiënten zich vaak af waarom het hen precies moet overkomen, maar een derde van alle mannen en een
vierde van vrouwen wordt ooit getroffen door een ziekte. Een juistere opmerking zou dus zijn waarom het ze niet zou overkomen.
De dood is een natuurlijk onderdeel van het leven.
Ik denk dat het ook moeilijker wordt om met die machteloosheid om te gaan omdat we steeds minder vaak met de dood in contact komen.
Vroeger woonden verschillende generaties onder een dak en was het niet ongewoon om iedere dag grootouders met gezondheidsproblemen
te zien. Ouderen overleden vaak in het bijzijn van hun familie in de woonkamer waar ze al die jaren leefden. Vandaag spelen ziektes en
overlijdens zich grotendeels achter de muren van ziekenhuizen en woon-zorgcentrum af.
Het is niet zo verrassend dat het taboe op die onderwerpen daardoor groter wordt ” aldus Prof. Dr. Manu Keirse.
( Dagblad De Morgen Artikel “Rouw is een normaal proces, geen stoornis ‘ 14/04/2022)
17.45 uur Welkom bij Cinecitta….
************
18.00 – 18.45 uur Marinus van den Berg, Nederlandse rouwdeskundige. Actief als spreker en publicist over thema’s als afscheid, rouw en verlies en zorg. Van Den Berg heeft tientallen boeken gepubliceerd .
Lezing en gesprek:
De spirituele betekenis bij de verschillende vormen van dood gaan.
Gespreksleider Mevr. Ds. Wil van Egmond. (Rouwdeskundige en vele jaren rouwbegeleidster individueel / lotgenotengroepen in Oisterwijk & Hilvarenbeek.)
************
19.00 uur Inleiding en vertoning van de film Amour.
Inleiding door Sam Simons, filmprogrammeur voor Cinecitta, filmjournalist en –docent.
Aansluitend op de film : panelgesprek in dialoogvorm onder leiding van Frits Rauh (voormalig POH en GGZ medewerker suïcide)
Meer info en aankoop kaartje zie : uitgelichte specials Cinecitta https://cinecitta.nl/events/amour/
Internationaal bekroonde film
‘Amour ’ is een Oostenrijks-Franse dramafilm uit 2012 onder regie van Michael Haneke.
De film werd onderscheiden met :
Een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes,
de Oscar voor beste buitenlandse film,
de prijs voor beste film, beste regie, beste actrice en beste acteur
bij de 25e Europese Filmprijzen.
KORTE OMSCHRIJVING : Georges en Anne zijn gecultiveerde, gepensioneerde muziekdocenten in de tachtig. Zij leiden een rustig bestaan in Parijs, waar hun passie voor muziek nog altijd een hoofdrol speelt. Dan krijgt Anne een infarct, waardoor ze aan één kant van haar lichaam verlamd raakt en er een nieuwe fase in haar samenzijn met George aanbreekt. George verzorgt haar met al zijn kracht en liefde, maar hij kan niet voorkomen dat ze verder van hem wegglijdt. Bovendien hij raakt zelf ook steeds meer in een isolement.
Amour’ is een indringende film over onvoorwaardelijke liefde en de onvermijdelijke dood. (127 min)
17.45 uur Lezing van Marinus van de Berg
19.00 uur Inleiding en vertoning van de film Amour.
Inleiding door Sam Simons. (Filmprogrammeur voor Cinecitta, filmjournalist en –docent.)
Aansluitend op de film : dialoog panelgesprek onder leiding van Dhr. Frits Rauh
(Praktijk Ondersteuner Huisarts en GGZ preventie – medewerker suïcide)
Marjeet Verbeek (Theologe. Heeft zich gespecialiseerd in spiritualiteit v.d. film en rituelen bij afscheid. Redactielid: Speling)
Peter en Mieke Graumans uit Tilburg (Ouders van Bas, plotseling overleden op 43-jarige leeftijd.)
Jan Daem (Bezieler van Metgezel in Zingeving, samen met Karin Segers en contextueel rouwbegeleider.)
De avond wordt opgeluisterd met enkele mooie gedichten.
ALLE deelnemers ontvangen na afloop van de thema-avond de gedichten.
De avond wordt afgesloten om 22.00 uur – uiterlijk 22.15 uur.
Na afsluiting panelgesprek is er nog mogelijkheid tot gezellig samenzijn.
Kaarten aan 10 euro (inclusief lezing Marinus v.d. Berg, film AMOUR , panelgesprek én koffie/thee bij aankomst) onder de link: filmagenda/verwacht
Bestellen via : https://cinecitta.nl/#/verwacht
Filmhuis Cinecitta / Willem II straat 29/Tilburg ( 500 m van station Tilburg Centraal)
GRATIS Fietsstalling: Pieter Vreedeplein ( Ijzerstraat 20/ Tilburg 200 m naar Cinecitta)
Praten over doodgaan is niet altijd eenvoudig. Toch zullen we er allemaal eens mee te maken krijgen. Sommige mensen zien de dood al enige tijd naderen. Bij anderen breekt de dood plotseling in hun leven in. Voor nog weer anderen speelde de dood tot nu toe in het dagelijks leven geen rol.
Allen die weten dat zij binnen afzienbare tijd zullen sterven zitten met veel vragen. Sterven heeft voor iedereen andere betekenis. De dood kan je zeer angstig maken. Maar je kunt ook verlangen naar het einde. Anderen zijn in staat hun naderende dood te aanvaarden, soms na worsteling. Ze willen misschien nog alles uit het leven halen wat tot hun mogelijkheden behoort.
Ondanks de zekerheid dat wij allen eens zullen sterven weet niemand wat we moeten verwachten bij het uitblazen van onze laatste adem.
Angst voor de dood heeft geleid tot eindeloze speculatie over hoe we kunnen behouden wat we waardevol vinden als ons lichaam geen teken van leven meer geeft.
Vanwege deze angst voor de dood raken we verwikkeld in een poging het onvermijdelijke van verandering te ontkennen. We hechten ons vast aan materiele bezittingen en aan mensen van wie we afhankelijk zijn in de vergeefse hoop dat we het gevreesde verlies kunnen voorkomen.
Niets is minder waar…
Dood gaan we allemaal…wij zitten allemaal in het zelfde schuitje….tot de dood ons scheidt.
Maar veel mensen vinden het lastig om in gesprek te gaan over het levenseinde en de wensen en mogelijkheden daar omheen. Als de dood nadert en het leven bedreigd wordt, vraagt dit om zeer specifieke menswaardige zorgen…om steeds in zingevende veerkracht te blijven staan.
Om goede kwaliteitszorg te verlenen is het belangrijk dat deze zorg tijdig wordt ingezet waarbij volgende vragen kunnen ontstaan:
Hoe praat je met elkaar over de laatste levensfase en de dood?
Wat kom je bij jezelf tegen als het over doodgaan hebt?
Vragen…en nog eens vragen. Want waar moet je het over hebben?
Hoe doe je dat?
En waarom zou je praten over doodgaan?
Durf jij hierover te praten met je naasten/ metgezellen ?
Door bij het leven al stil te staan bij je dood
blijven dierbaren niet achter met vele vragen.
VOORKOMEN IS STEEDS BETER DAN GENEZEN…
VAN HARTE WELKOM.
BELANGSTELLING voor het BOEIEND EN RIJKE programma
van zaterdag 28 september
VANAF 12.00 uur tot 18.30 uur
Meer informatie op: www.festivaldoodgewoon.nl
Daar kun je je ook aanmelden voor het definitieve programma.
Begin september krijg je het toegestuurd.
Elk mensenleven kent wonden die geheeld willen worden. Door een spirituele benadering van deze wonden kunnen zij een bron gaan vormen om opnieuw uit te groeien tot verwondering.
Daarbij zijn mededogen en overgave bijzondere aandachtspunten.
We gaan gedurende deze drie dagen intensief met elkaar aan de slag met diverse werkvormen en interactieve dialoog-uitwisseling.
Naast de uitwisseling besteden we aandacht aan stilte en meditatie om te komen tot dat wat wezenlijk is, tot de kern van ons Zijn. We participeren ook gedeeltelijk aan het getijdengebed van de paters.
In het hart van de stilte gebeuren de grote dingen en worden de geheimen van het leven fluisterend hoorbaar. Daarom gaat deze driedaagse door in een abdij waar de stilte hoorbaar is en die bovendien gelegen is in een prachtige natuurlijke omgeving. Het geluid van de stilte leidt naar werkelijke vrede en vreugde in ons leven, een weg van innerlijke bevrijding die doorwerkt in ons dagelijks bestaan.
Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
Wanneer: vrijdag 8 november 2024 vanaf 09.15 uur t/m zondag 10 november 2024, 16.30 uur
Waar: Abdij Postel.
Uiterste inschrijvingsdatum: vóór maandag 14 oktober 2024.
Vervoer: Eigen vervoer
In verband met mogelijke car-pooling zullen wij te zijner tijd een deelnemerslijst mailen met daarop naam, (geen adres) woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres van alle deelnemers. Mocht U in verband met privacy hiertegen bezwaar hebben, gelieve dit tijdig aan ons kenbaar te maken.
Kosten en betaling:
Het inschrijvingsgeld voor particulieren bedraagt 245,- euro per persoon ( incl. eten, overnachtingen en lakenpakket)
Via werkgever of ZZP bedraagt het inschrijfgeld 290,- euro per persoon
De inschrijving is pas definitief na ontvangst van een voorschot van 25,- euro als voorlopig inschrijvingsgeld.
Het resterende bedrag van 220,- euro (c.q. voor bedrijven 265,- euro) dient betaald te zijn uiterlijk vóór maandag 14 oktober 2024.
U kunt dit bedrag storten op :
Triodos Bank, rekeningnr: IBAN: NL30 TRIO 0390 3000 47 t.n.v. C.G.M. Segers inzake Metgezel in Zingeving.
Gelieve bij de storting duidelijk te vermelden: uw persoonlijke (meisjes)naam en ‘ Samen op weg van wonde naar verwondering
Vanuit het buitenland: IBAN: NL30 TRIO 0390 3000 47 BIC -code: TRIONL2U.
Van uw inschrijving via de website ontvangt u een automatische bevestiging.
Ongeveer 2 weken vóór het begin van de activiteit ontvangt u van ons nog de laatste praktische basisinformatie.
Annulering:
Zou u om bepaalde redenen de bezinningsdagen niet kunnen volgen, dan vragen we u om ons zo spoedig mogelijk in kennis te stellen.
Annulering 1 maand voor aanvang van de activiteit is kosteloos met dien verstande dat de aanbetaling niet wordt gerestitueerd.
Bij annulering tot 14 dagen voor aanvang van de activiteit wordt 50% van het inschrijvingsgeld terug betaald, daarna blijft het volledige bedrag verschuldigd.
Bij onvoldoende deelnemers ontvangt u het totale bedrag terug inclusief inschrijvingsgeld.
DE DATA VOOR DE NIEUWE LOTGENOTENGROEP VOORJAAR 2025 ZIJN BEKEND.
EERSTE BIJEENKOMST STAAT GEPLAND OP DINSDAG 18 maart 2025
Telkens op dinsdagmorgen van 09.30 tot 12.15 uur.
PLANNING:
Start : Dinsdag 18 maart 2025 gevolgd door 25 maart 2025
Dinsdag 15 april en 29 april 2025
Dinsdag 13 mei en 20 mei 2025
Terugkomdagen:
DINSDAG 17 juni 2025
en
DINSDAG 15 juli 2025
OPGAVE VOOR DEELNAME IS STEEDS MOGELIJK, TELEFONISCH OF VIA HET CONTACTFORMULIER.
Dierbaren verliezen, geen mens ontsnapt eraan en het maakt ten diepste deel uit van het leven. Maar hoe ermee omgaan?
Het idee bestaat sterk in onze samenleving dat je na een zekere tijd van rouw het verlies een plaats moet hebben gegeven en dat je verder moet. Zo hoor je soms – goedbedoeld – zeggen, bijvoorbeeld bij de herdenking een jaar na het overlijden, dat het tijd wordt om het nu los te laten. Maar hoe zou een man/vrouw zijn geliefde ooit kunnen loslaten? Hoe zou een moeder/vader haar/zijn gestorven kind kunnen loslaten?
De lotgenotengroep is bedoeld voor mensen die een dierbare verloren hebben. Vooraf wordt met geïnteresseerde deelnemers een intake-gesprek gehouden door één van de begeleiders. In dit gesprek willen we de doelstelling wederzijds helder krijgen en eventueel de eerste afspraken maken.
Onder professionele ondersteuning van deskundige rouwbegeleiders gaan wij samen op zoek naar elementen van veerkracht in het leven van een nabestaande. We focussen niet alleen op het verlies zelf, of op de pijn, maar ook op de positieve gevoelens en ervaringen die de deelnemers in vertrouwen met elkaar delen. Het gaat erom ‘veer-kracht’ te vinden. Dat is een mooi Nederlands woord: een veer is broos en kwetsbaar, maar ook iets krachtig. Je kunt haar plooien, maar niet breken. Daar gaat het om in de lotgenotengroep : het heen en weer bewegen tussen kwetsbaarheid en kracht…niet loslaten, echter wel losmaken en dan pas anders-vasthouden
In de zes vaste bijeenkomsten van 2,5 uur gaan wij met maximum acht deelnemers op weg vanuit het oorspronkelijke verdriet, de dag van vandaag en de heling naar een veerkrachtige toekomst tegemoet.
Het thema hierbij is: “Samen op weg onder de regenboog”
Sedert 2019 gaan beide lotgenotengroep rouwenden door in samenwerking met ContourdeTwern/ Oisterwijk en de gemeente Oisterwijk ondersteunen ook dit initiatief.
Enkele reactie van vorige deelnemers verschenen in de plaatselijke krant: Nieuwsklok/Oisterwijk onder de gedachte: VERTEL EENS…
*Een weduwe verliest haar geliefde door Covid-19 en vertelt onder de gedachte: GEZEGD EN GEZWEGEN.! Lees verder…>>>
*Filmopname uit 2020…Ik mag iets van mijn leven maken! Lees verder…>>>
*Filmopnames uit 2020…Ik kreeg weer kleur in mijn leven! Lees verder…>>>
*Huilend aangekomen en lachend weer gegaan! Lees verder…>>>
*Anders vasthouden is het nieuwe loslaten ! Lees verder…>>>
*Ben ik misschien alleen aan de buitenkant blij? Lees verder…>>>
*Een broer en zus melden zich onafhankelijk van elkaar aan als deelnemers en vertellen hun verhaal. Lees verder…>>>
*Ook mannen rouwen om het verlies van een dierbare. Een reactie van Piet en Peter. Lees verder…>>>
*Een reactie van Toos en Joke uit een vorige lotgenotengroep. Lees verder…>>>
WAAR en TIJDSTIP :
Plaats: ” De Inloop ” / Kerkstraat 48 / Oisterwijk
Tijdstip : Dinsdag van 09.00 uur tot 12.15 uur
De professionele begeleiders van de lotgenotengroep die inhoudelijke informatie kunnen geven zijn :
Mevr. Bep Smarius ( GSM nr : 06/ 170 945 57)
Dhr. Jan van der Steen ( GSM nr: +31 / (0)6 461 718 67 )
Mevr. Katrine De Vries
Dhr. Jan Daem ( GSM nr: +31 / (0)6 134 169 42)
Ook informatie te bekomen bij ContourdeTwern/Oisterwijk.
Contactpersoon: Mevr. Annemarie Kleian Tel : 06/831 99 329
Inlichtingen en aanmelden – zijn verplicht – en kan ook bij bovenvermelde begeleiders ofwel bij:
Jan Daem ( Tel.nr 06-13416942 )
e-mail: info@metgezelinzingeving.com
In de afgelopen 10 jaren zijn door de begeleiders reeds meerdere lotgenotengroepen georganiseerd in het voorjaar ofwel in het najaar. De deelnemers hebben via de evaluatieformulieren hun dankbaarheid en waardering uitgesproken. Het is gebleken dat na deelname aan de lotgenotengroep spontane samenkomsten door de deelnemers georganiseerd worden.
Interesse…?
Meld U vlug aan, er zijn NU reeds meerdere deelnemers die zich hebben aangemeld
door het jammerlijke niet kunnen doorgaan van de lotgenotengroep VOORJAAR 2024.
Veelal werken wij met een wachtlijst.
DE DATA VOOR DE NIEUWE LOTGENOTENGROEP NAJAAR 2025 zijn nog niet gekend.
Wij blijven zoeken naar de meeste veilige en gunstige omstandigheden voor deelnemers en begeleiders in ALLE bijeenkomsten.
WELKOM…met een hartelijke troostende groet vanwege : Katrine, Jan van der Steen , Bep en Jan Daem
Troost is daar waar pijn gewoon mag zijn.
Troost is jouw verdriet op mijn tafel.
Pijn die er mag zijn.
Troost is de kracht van stilte.
Mijn luisteren zonder oordeel.
Troost is oefenen in weinig.
Niet oordelen. Niet spreken.
Geen wijze raad.
Troost is amper iets.
Behalve er zijn.
Daar en dan.
Dichtbij. ( Bond Zonder Naam)
BELANGRIJKE OPMERKING:
De eerste 8 bijeenkomsten met nieuwe data voor 2025 gekend.
Telkens op dinsdag met een intake dinsdag op 11 maart 2025.
Volgende 8 data liggen vast ter bespreking en in overleg met de deelnemers.
18 en 25 maart 2025
15 en 29 april 2025
13 en 20 mei 2025
3 en 17 juni 2025
Een vader en moeder verteld ! Lees verder…>>>
Lotgenotengroep voor ouders/ grootouders die een kind/kleinkind hebben verloren .
De lotgenotengroep ” Ouders/ en of grootouders van een overleden Kind’ – ongeacht de doodsoorzaak en zijn/haar leeftijd – wil vaders en/of moeders die een kind verloren hebben – kort of lang geleden – een helpende hand te reiken en bijstaan in het immense extreem – onnatuurlijk – verlies en pijnlijk verdriet.
Je zoekt een groep…
Je zoekt inzichten…
Je zoekt verrijking…
Je zoekt steun…
Je zoekt meerdere inlevende luisterbijeenkomsten…
Je zoekt handvatten om morgen weer verder te kunnen gaan op jouw levenspad in het gemis van jouw kind… weet jij bent welkom.
Weet dan: dat het misschien best mogelijk is dat er andere ouders aanwezig zijn die hetzelfde of iets gelijkaardig meegemaakt hebben…
Weet dan: het feit dat je kind al buitenshuis woonde of een eigen gezin had, verandert niets aan je verlies.
Weet dan : de lotgenotengroep staat open voor alle ouders van een overleden kind, ongeacht je levensovertuiging. Indien deze levensovertuiging in de praatgroep ter sprake komt, dan is dat steeds vanuit een wederzijds respect voor mekaars overtuiging. We delen wel het verdriet om ons kind. En samen zijn we op zoek om dat verdriet in ons leven een plaats te geven. We kunnen van mekaar leren hoe dat gaandeweg te doen.
Eén van de bedoelingen aan lotgenoten is de kans te geven hun gevoelens te uiten, er over te praten. Wanneer je dan moet wenen, zullen de anderen het wel aanvaarden en begrijpen. Mogen en kunnen wenen om het verlies van je kind kan zelfs een gevoel van opluchting, bevrijding geven.
Een lotgenotengroep is allereerst een veilige ontmoetingsplaats waar je als volwassene jou ervaringen en emoties omwille van het verlies van je kind(eren) en kleinkind met elkaar kunt delen.
Wij als rouwtherapeuten weten vanuit onze vele ontmoetingen met ouders en grootouders hoe moeilijk dat kan zijn, zelfs zeer sterk is wanneer je kind/ en of kleinkind nog niet lang geleden overleden is of wanneer je voor het eerst naar een lotgenotengroep komt.
Door de gezamenlijke steun en onder professionele begeleiding tonen wij SAMEN de weg naar het op eigen kracht verwerken en verweven van verdriet…door en met vernieuwde veerkracht.
Vaak voelen ouders zich onbegrepen of worden ze genegeerd door anderen. Meestal uit onbegrip of omdat men niet weet wat het is om een kind te verliezen.
Niemand kan het verdriet van anderen dragen. Toch is het belangrijk om gesteund te worden door volwassenen die je kunnen begrijpen omdat zij dezelfde pijnlijke weg aflegden na de dood van hun geliefde dochter(s) en/of zoon(s).
Als professionele begeleiders zullen wij luisteren naar wat je te vertellen hebt over jouw kind en over zijn/of haar dood. Samen zullen wij leren aandachtige luisteren naar de verhalen hoe te leven met een kind dat er niet meer is. SAMEN met max. 8 lotgenoten de moed opnemen om terug het leven op te pakken zelfs na het pijnlijke afscheid van jouw geliefd kind/ en of kleinkind . Niet vanzelfsprekend en eenvoudig maar wel mogelijk via een positieve actieve benadering en ondersteuning.
Wij zoeken naar troost, wegen en handvatten om het rouwen tussen partners, gezinsleden, grootouders en vrienden meer en weer bespreekbaar te maken in onze kwetsbare samenleving.
Door onze lange ervaring om lotgenoten samen te brengen in een warme veilige huiskamer weten wij goed wat het betekend…het verlies van een dierbare dochter en/of zoon. Deze nieuwe lotgenotengroep wordt begeleidt door de deskundige blijvende bijgeschoolde rouwbegeleiders met een lange dienst van ervaring Mevr. Wil van Egmond , Frits Rauch en dhr. Jan Daem.
De ontmoetingen bestaan uit acht bijeenkomsten op vaste datum en twee terug-bijeenkomsten in overleg met de deelnemers. (zie agenda)
Om het verschil duidelijk te maken met de voorjaars- en najaarsgroep LOTGENOTEN ONDER DE REGENBOOG gaan deze bijeenkomsten door op DINSDAGMORGEN telkens van 09.30 uur tot 12.30 uur op een andere locatie en met MAXIMUUM 6 DEELNEMERS .
Intake-gesprek DINSDAG 11 maart 2025 .
Plaats:
Huiskamer De VOORHOF
Kerkstraat 48,
5061 Oisterwijk.
Maximaal 6 deelnemers per groep.
Alle bijeenkomsten zijn gratis.
Tijdig aanmelden en inschrijving is verplicht.
Meer informatie:
*Dhr. Jan Daem: 06/13 41 69 42
De Metgezel in Zingeving biedt wederom een 2-daagse basistraining Verbindende Communicatie aan in de abdij van Berne, gebaseerd op het gedachtegoed Non Violent Communication (Geweldloze Communicatie) van Marshall Rosenberg.
Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld
en wat wordt bedoeld en niet gezegd,
gaat de meeste liefde verloren. (Khalil Gibran)
Marshall Rosenberg heeft een vorm van communicatie ontwikkeld, die hij Non Violent Communication (Geweldloze Communicatie) genoemd heeft. Hij is van mening dat oordelen en interpretaties vaak geweld creëren tussen mensen. Marshall nodigt uit om in plaats van te blijven steken bij de oordelen die wij hebben, op zoek te gaan naar de onderliggende gevoelens en behoeften. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan het welzijn van onszelf en dat van anderen.
Woorden
Wees voorzichtig met je uitspraken,
woorden zijn machtige wapens,
die veel onheil kunnen stichten.
Zet met je tong nooit iemand in zijn hemd.
Maak met je grote mond nooit iemand klein.
Een hard woord, een scherpe opmerking,
het kan lang op de bodem van het hart blijven branden.
En er een litteken achter laten.
Geweldloze of Verbindende communicatie is een manier van interactie die het mogelijk maakt op vreedzame wijze informatie uit te wisselen en verschillen te overbruggen, rekening houdend met de emoties en een methode die taalgebruik wil vermijden dat mensen kwetst of in hun waarde aantast.
Het is manier van communiceren die erop gericht is om wederzijds begrip en respect op te brengen in de ontmoeting met anderen. Het leert je om je helder uit te drukken en creëert innerlijke rust en balans. Het geeft ontspanning in gesprekken, verdieping in relaties en kan conflicten voorkomen. Het geeft je rust door de heldere manier van communiceren en brengt je in verbinding met de gevoelens en behoeften van jezelf en de ander.
Hoe breng je over wat belangrijk voor je is, zodanig dat de ander jouw boodschap ook hoort? Wat leeft er onder jouw eigen oordelen en hoe kun je daar onbevangen naar kijken? Vaak sluiten mensen zich af als reactie op een bepaalde vorm van communiceren of men gaat in de verdediging of tegenaanval. Dat is niet echt een goede basis voor een vruchtbare ontmoeting met elkaar!
Verbindend communiceren maakt je bewust over wat er in jou omgaat en wat er achter het gedrag van de ander schuilgaat en dit levert jou meer harmonie in je leven op.
Zowel op de werkplek, als privé maar ook in de politiek blijkt het gedachtegoed een verbindende werking te hebben die relaties in welke vorm dan ook ten goede komen. Communicatie bepaalt immers in grote mate de kwaliteit van onze relaties die wij met anderen hebben.
In de 2-daagse basistraining Verbindende Communicatie leer je hoe je vaak onbewuste reacties vanuit je geconditioneerde patronen, om kunt zetten naar een open, verbindende en effectieve manier van interactie met elkaar.
Een manier van communiceren waarbij je recht doet aan de gevoelens en behoeften van alle betrokkenen en waarbij je dus oog hebt voor wat jijzelf en anderen nodig hebben.
Wil jij hier meer van weten en ook je erin oefenen? Samen gaan we in een veilig kader aan de gang om niet te blijven steken in oordelen en interpretaties, maar we gaan kijken hoe we bij onze gevoelens en behoeften uitkomen die onder onze manier van communiceren liggen. Dat is nodig om ontwapenend en open te communiceren waardoor je conflicten op een vreedzame manier kunt oplossen en waardoor je bijvoorbeeld kunt omgaan met de boosheid van jezelf en anderen. Meer resultaat met minder inspanning en gelijkmoedigheid in je gemoedstoestand.
Interesse? – Schrijf dan nu in voor de 2-daagse basistraining Verbindende Communicatie
(Minimaal 8, maximaal 12 deelnemers)
Data en tijdstippen: Vrijdag 21 maart (met avondprogramma) en zaterdag 22 maart 2025
Inloop met koffie/thee tussen 09 september 09 .00 en 09.30 uur
Start programma vrijdag 09.30 uur
Afronding zaterdag omstreeks 16.30 – 17.00 uur
Locatie: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk Dinther
Elke deelnemer krijgt een individuele kamer toegewezen met eigen toilet en douche.
Mogelijkheid voor tweepersoonskamer voor koppels.
Rolstoeltoegankelijk.
Kosten en betaling:
Het inschrijvingsgeld voor particulieren is 240- euro voor de beide dagen.
Dit is inclusief overnachting (inclusief handdoek en lakenpakket) , alle maaltijden , koffie/thee .
Via werkgever of zzp: 295,- euro
Na uw aanmelding vragen wij een onmiddellijke aanbetaling van 30,- euro, waardoor de inschrijving definitief vast komt te staan.
Het resterende bedrag ad. 210,- /ofwel 265,- euro dient betaald te zijn uiterlijk vóór 21 februari 2025
U kunt het bedrag storten op : Triodos Bank. t.n.v. C.G.M. Segers inzake Metgezel in Zingeving
IBAN: NL30 TRIO 0390 3000 47 BIC -code: TRIONL2U.
Gelieve bij de storting duidelijk te vermelden: uw persoonlijke (meisjes)naam en ‘Verbindende Communicatie Berne’.
Ongeveer 2 weken vóór het begin van de activiteit ontvangt u van ons nog de laatste praktische basisinformatie.
INSCHRIJVEN: Klik HIER
Annulering: Zou u om bepaalde redenen de training niet kunnen volgen, dan vragen we u om ons zo spoedig mogelijk in kennis te stellen. Annulering 1 maand voor aanvang van de activiteit is kosteloos met dien verstande dat de aanbetaling niet wordt gerestitueerd.
Bij annulering tot 14 dagen voor aanvang van de activiteit wordt 50% van het inschrijvingsgeld terug betaald, daarna blijft het volledige bedrag verschuldigd. Bij onvoldoende deelnemers ontvangt u het totale bedrag terug inclusief inschrijvingsgeld.
Verbindende communicatie voor koppels
Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld
en wat wordt bedoeld en niet gezegd,
gaat de meeste liefde verloren. (Khalil Gibran)
Gedurende deze dagen gaan we aan de slag met Verbindende Communicatie speciaal ontwikkeld voor liefdesrelaties. Willen jullie ervoor kiezen om samen innerlijk verder te groeien en om jullie relatie intenser te maken? In deze dagen krijgen jullie diverse sleutels aangeboden die het hart kunnen openen waardoor de liefde blijft stromen of hernieuwd kan stromen. Naast de basistraining Geweldloze Communicatie die in deze training vervat zit, zal aandacht worden besteed aan thema’s die de relatie kunnen verdiepen en verrijken zoals bijvoorbeeld de talen van de liefde en andere invalshoeken.
De training Verbindende Communicatie is gebaseerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg, een Amerikaans psychiater. Hij heeft een vorm van communicatie ontwikkeld, die hij Non Violent Communication (Geweldloze Communicatie) genoemd heeft. Marshall is van mening dat oordelen en interpretaties vaak geweld creëren tussen mensen en hij nodigt uit om in plaats van te blijven steken bij de oordelen die wij hebben, op zoek te gaan naar de onderliggende gevoelens en behoeften. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan het welzijn van onszelf en dat van anderen. Voorkennis omtrent het gedachtegoed is niet vereist.
Juist in de liefde tussen partners is taal vaak zeer gevoelig. Spreek je elkaars taal wel? Kun je de intentie achter de woorden van de ander horen? Zit je vast in jarenlange patronen? Hebben emoties steeds de overhand omdat je getriggerd wordt of omdat je het gevoel hebt dat je partner je niet begrijpt? Verlang je naar een hechte band met je partner? Zoveel vragen om te komen tot een goede communicatie met elkaar. Om te luisteren en beluisterd te worden, om te zien en gezien te worden, om te spreken en aangesproken te worden.
Woorden
Wees voorzichtig met je uitspraken,
woorden zijn machtige wapens,
die veel onheil kunnen stichten.
Zet met je tong nooit iemand in zijn hemd.
Maak met je grote mond nooit iemand klein.
Een hard woord, een scherpe opmerking,
het kan lang op de bodem van het hart blijven branden.
En er een litteken achter laten.
Hoe breng je over wat belangrijk voor je is, zodanig dat de ander jouw boodschap ook hoort? Wat leeft er onder jouw eigen oordelen en hoe kun je daar onbevangen naar kijken? Vaak sluiten partners zich af als reactie op een bepaalde vorm van communicatie waardoor men in de verdediging of tegenaanval gaat. Verbindend communiceren maakt je bewust over wat er in jou omgaat en wat er achter het gedrag van de ander schuilgaat. Dit levert meer begrip, vreugde en welzijn op.
Tijdens deze dagen leer je heel praktisch hoe je vaak onbewuste reacties vanuit je geconditioneerde patronen, om kunt zetten naar een open, verbindende en effectieve manier van interactie met elkaar. Jullie verdiepen je in verbondenheid en leren intenser communiceren.
Daarnaast besteden we aandacht op welke wijze je jezelf het beste verstaanbaar kunt maken bij je partner. Welke taal spreek jij en welke taal spreekt jouw partner? Zit je op dezelfde frequentie of praat je met de beste bedoelingen langs elkaar heen waardoor ongewild en onbewust misverstanden kunnen ontstaan. Samen op zoek naar een manier van interactie waarbij je recht doet aan de gevoelens en behoeften van alle betrokken en waarbij je oog hebt voor wat jijzelf en je partner nodig hebt. Zodanig dat je manier van communiceren geen littekens achter laat!
Gedurende deze dagen worden de theoretische inzichten afgewisseld met praktische oefeningen in een veilige en vertrouwelijke sfeer.
Voor Wie?
Deelname staat open voor koppels in een duurzame relatie. Jullie willen bewust stilstaan bij jullie relatie om er meer uit te halen, meer verbondenheid en harmonie met elkaar te voelen? Dan zijn deze dagen een mooie en verrijkende kans voor en naar innerlijke herbronning.
We werken met minimaal 4 en maximaal 6 koppels.
Deze dagen zijn NIET bedoeld als therapie. Als je relatie zich in een crisis bevind is deze training niet geschikt.
Na aanmelding en bij voldoende deelnemers, volgt een korte telefonische intake gelijktijdig met beide partners. U zult hiervoor door Jan en Karin uitgenodigd worden.
Aanvang: DONDERDAGAVOND 3 april 2025
Eerste bijeenkomst om 19.30
1e sessie: 19.30 – ca.21.00 Welkom en kennismaking en een eerste verkenning van Verbindende Communicatie
De volgende dagen wordt het programma voortgezet waarbij de talen van de liefde en andere sleutels geïntegreerd worden in de training Verbindende Communicatie. Theorie wordt afgewisseld met oefeningen waarbij we op een ontspannen manier praktisch aan de slag gaan.
De verdere dagindeling van ons programma kunt u vinden op de website van klooster Huissen, zie de link hieronder.
Aanmelding en Inschrijving: https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/inschrijven.php?programmaID=1661
Kosten: zie https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/workshops/programma.php?programmaID=1661
Wil je vooraf nog verdere informatie, neem contact op met Jan en Karin
Telefonisch + 31 6 13416942 ofwel via https://www.metgezelinzingeving.com/contact/