Inschrijving gesprektafels Levenskunst

Thema: Stervenskunst als levenskunst.

Inhoud:

“De dood blijft ons afschrikken. Als levenden duwen wij “de dood” voorzichtig uit het zicht weg. Artsen geven liever hoop dan slecht nieuws en familieleden willen hun dierbare niet verliezen. Kortom, onze huidige cultuur kijkt weg van sterfelijkheid.

De 6 samenwerkende organisatie die dit jaar 2013 als rode draad in hun activiteiten de solidariteit centraal stellen vinden het een uitdaging om met geïnteresseerde  personen daarmee in dialoog te gaan. Vandaar het pleidooi om stervenskunst te bespreken en te beoefenen in de levenskunst. Een uitnodiging om tijdig na te denken over ons onvermijdelijk lot en over de invulling die we wensen te geven aan de resterende tijd. Wie alvast went aan het vooruitzicht van de dood en ook praktische voorbereidingen treft voor zijn oude dag, kent minder angst of verzet zich niet zoveel tijdens die finale momenten. Omgaan met de dood zit in een spanningsveld tussen vasthouden en loslaten. De sleutel ligt hiervoor bij zinvolheid. Zin hebben in het leven hangt af van de betekenisvolle verbindingen die we leggen met familieleden, medemensen en onze bezigheden.

Zolang iemand nog zin en betekenis ziet, is hij of zij nog niet klaar met leven. Een levend voorbeeld is Vincent Bijlo. Deze Nederlandse cabaretier is blind en wordt langzaam doof. Bijlo weet zijn leven nog als bijzonder zinvol te ervaren want grappend vertelt deze kunstenaar zelfs dat zodra hij niet meer hoort zich eindelijk volop kan concentreren op zijn werk.”

Als deelnemer kan U zich inschrijven voor twee verschillende aanvangstijdstippen.

In 2015 zijn er twee tafels gepland waarvan de data via onze site
en de verschillende plaatselijke perskanalen kenbaar zal gemaakt worden. 

Beide gesprektafels gaan gewoonlijk door in:

Raadshuis – Gemeente Oisterwijk
De Lind 44
5060 GA Oisterwijk