Wie zijn wij?

Wij, Karin Segers en Jan Daem, zijn twee enthousiaste metgezellen en abdijliefhebbers die in het groene hart van de parel van Brabant- gemeente Oisterwijk leven, wonen en werken.

Wij zijn samen met een aantal andere vrijwilligers, bedenkers en uitvoerders van de activiteiten die op deze site worden aangeboden, nl:

1) Abdij – en Bezinningsdagen
2) Dialoog-activiteiten  – Verbindende Communicatie
3) Levenskunst voor wie goed oud wil worden
4) Rouwbegeleiding ( individueel en lotgenotengroepen )

Uitgaande van onze visie en missie van de “Metgezel in Zingeving” geloven wij in een voortdurende groei voor elke unieke mens waarbij wij verwijzen naar het verhaal uit de rijke christelijke traditie over de Emmaüsgangers ( Lucas 24,13-25)

De Metgezel in Zingeving laat zich inspireren door het zoeken naar religieuze, psychologische en filosofische wijsheden en ervaringen. Wij willen ook de verbinding leggen tussen de inzichten van Oost en West. Ons aanbod is laagdrempelig – met name in de kostprijs – omdat wij het belangrijk vinden om deze niet-materiële rijkdom voor eenieder toegankelijk te houden. Tegelijkertijd bieden wij een kwalitatief hoogstaand aanbod voor een unieke persoonlijke zingevende verdieping.
(Zie: Reactie deelnemers)

Wij leven vanuit een gedragen Onzichtbare verbondenheid uit de rijke traditie en waarden van de Benedictijnse spiritualiteit. Ons werkgebied specifiek met betrekking tot het aanbod abdij- en bezinningsdagen, ligt zowel in het mooie Vlaanderen als Nederland, waarbij ons aanbod openstaat voor alle volwassenen. Onze woonplaats ligt op nog geen 6 km van de cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven nabij Tilburg. Het is onze lievelingsabdij waar wij nagenoeg wekelijks onze inspiratie op mogen doen.

janJan Daem (geboren en getogen Gentenaar) was meer dan 30 jaar werkzaam als leraar in het technisch secundair onderwijs in Wetteren, waarvan de laatste 10 jaar als vertrouwensleerkracht met adolescenten.
Studeerde af in  gezinsbegeleiding en gezinsvervanging aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel samen met bijscholing  Psychosociale Gerontologie.

Daarnaast afgestudeerd als pastorale werker aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent. Hij volgde en begeleidde meerdere spirituele abdij- en bezinningsdagen in Vlaanderen en Nederland en hij heeft een bijzondere interesse voor filosofie en de contextuele therapie van                                      Boszormenyi Nagy.

Is gediplomeerd rouwtherapeut en al vele jaren actief in rouwbegeleiding voor volwassenen. Bij vormingsinstelling Zorg-Saam (Antwerpen) is hij bijgeschoold in rouwtherapie voor kinderen en volgt nog steeds actuele bijscholingen.

Jan heeft grote affiniteit met de principes van de dialoog en is daarom 5 jaar lang kartrekker geweest van de ‘Week van de  Dialoog’ in Oisterwijk en Moergestel. Tevens opleiding Verbindende Communicatie gevolgd.

Samen met andere organisaties in Oisterwijk ontwikkelt hij activiteiten voor ‘De Levenskunst voor wie goed oud wil worden’.

Vanuit de activiteiten van de Metgezel in Zingeving is Jan lid van de VHVO.

karinKarin Segers ( geboren in Tilburg en deels getogen in Oisterwijk) Is meer dan 30 jaar in diverse functies werkzaam als politieambtenaar bij de Nederlandse Politie.

Als Master of Arts afgestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen in de Wetenschappelijke Interreligieuze en Interculturele Spiritualiteitstudies.

Afgestudeerd als NAC Life-Coach (Neuro Asscociative Conditioning).

Gecertificeerde jaartraining en Train de trainer Verbindende Communicatie gevolgd bij Vine Coaching.

Daarnaast volgde zij diverse cursussen m.b.t. Bijbelse en psychologische thema’s. Samen met Jan verzorgt en begeleidt zij de abdij- en bezinningsdagen in Nederland en Vlaanderen in diverse abdijen.

Karin heeft verder bijzondere belangstelling voor de natuur, mystiek en de complementaire verbindende inzichten m.b.t. psychologie en spiritualiteit waarbij voortdurend actuele bijscholingen plaatsvinden.

Reeds meerdere jaren zijn in ons aanbod opgenomen de abdij- en bezinningsdagen met
de thema ’s :

“Vanuit de wonde, samen op weg naar verwondering”

 “Op de rotonde van de levenskunst”  

 “Zomer-zon reis naar je ziel”

Verbindende Communicatie

Hierbij hebben wij altijd vriendelijke gastvrijheid mogen ervaren in de volgende abdijen:

Abdij van West-Malle
Achelse Kluis ( reeds enkele jaren definitief gesloten)
Koningsoord Arnhem
Abdij van Postel
Rustpunt in Gent
Benedictinessenabdij in Oosterhout
Abdij van Berne Heeswijk Dinther
Dominicanerklooster Huissen