Abdij- en bezinningsdagen / Dialoog / Levenskunst / Rouwverwerking

* Abdij- en bezinningsdagen

De Metgezel in Zingeving biedt op regelmatig tijdstippen in het jaar meerdaagse bezinningsdagen aan zowel in Nederland als in Vlaanderen. Deze gaan steeds door op stille plekken, omdat wij allen weten dat wij niet zonder stilte kunnen.

Stilte als nieuwe luxe..?

Op de vlucht voor lawaai zoeken steeds meer mensen de rust op. Voor het nemen van een belangrijke beslissing is immers stilte nodig, zodat een diepere laag van ons bewustzijn wordt geactiveerd.
Als we tot onszelf willen komen, hebben we stilte nodig. Maar we zijn stilte niet gewend. We staan er ambivalent tegenover.
En wat is stilte? Meer nog dan de afwezigheid van geluid, is stilte het ontbreken van verstorend geluid.
Van oudsher zoeken monniken die stilte. Het is in de stilte dat de mens zichzelf leert vinden en zo kan komen tot overwegen, gebed en contact met God, schreef kerkvader Benedictus.

Daarom drijft een sterke aantrekkingskracht ons naar kloosters en abdijen.

Daarnaast zijn wij steeds op zoek naar samenwerking en verbondenheid met andere partners bij de organisatie van waardevolle spirituele en zingevende initiatieven zoals:

* Dialooggesprekken

 De Metgezel in Zingeving gelooft en stimuleert de krachtige gedachten ontwikkeld vanuit Nederland in Dialoog. ( www.nederlandindialoog.nl ) )Daarom participeren wij – vrnl. aan de opleiding van de gespreksleiders – aan het jaarlijks terugkerende initiatief in de eerste week van november bij de organisatie van verschillende dialoogtafels in Oisterwijk en Moergestel.( www.tilburgindialoog.nl ). Daarnaast heeft Jan een fijne hartelijke samenwerking met Natuurmonumenten/ Bezoekerscentrum Oisterwijk voor de seizoensgebonden unieke dialoogwandelingen in de rijke natuur van “Het Hart van Brabant”
www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-oisterwijk  )

* De levenskunst voor wie goed oud wil worden.

Lezingen, tafelgesprekken en film voorstellingen in de ondersteuning van het project in Oisterwijk/Moergestel/Heukelom.
Dit initiatief wordt medegedragen door de gemeentelijke overheid van Oisterwijk ( www.oisterwijk.nl )

* Rouwondersteuning en -begeleiding

Door de deskundigheid van Jan als rouw therapeut is er ook een sterke verbinding en ondersteuning bij verlieservaringen – na een overlijden – zowel bij individuele begeleiding als in groepsgesprekken.
Jan is actief lid van de plaatselijke werking Elkaar Nabij in Oisterwijk/Moergestel.( www.elkaarnabij.nl )