Abdij- & bezinningsdagen

 

Het vertrouwen,

uw Bron,

zit in uzelf,

u hoeft deze alleen te vinden.

Als u dat doet merkt u

dat Deze

verfrist en verkwikt.

( Anselm Grün ).

 

Een verhaal:

“Op een dag kwamen een paar oude mannen op bezoek bij abt Antonius van Egypte,

de beroemdste kluizenaar in die tijd. Onder hen was abt Jozef.

De grijsaard Antonius wilde hen op de proef stellen, en noemde een tekst uit de Schrift

en vroeg hun, te beginnen bij de jongste, wat die tekst betekende. Ieder gaf naar beste weten zijn mening.

Maar de oude man zei tegen ieder van hen: ' Je hebt het niet begrepen.'

Als laatste vroeg hij aan abt Jozef:' Hoe zou jij deze uitspraak uitleggen?'

Abt Jozef antwoordde:  ‘Ik weet het niet.’

Toen zei abt Antonius:  'Ja, abt Jozef heeft de weg gevonden, want hij heeft gezegd:

" Ik weet het niet." 

 

Dit verhaal komt uit de Vaderspreuken, een verzameling van oude wijsheden van de woestijnvaders en -moeders, die ons er vaak hardhandig toe dwingen onze ideeën over hoe het leven in elkaar zit te herzien. Deze vaders en moeders waren de eerste monniken en monialen van de christelijke traditie en leefden tijdens de vierde en vijfde eeuw in de woestijngebieden van het midden Oosten.

In hun tijd werden zij voor zonderlingen aangezien. Toch zochten rijken en machtigen hen op voor advies. Zij hadden de drukte achter zich gelaten en een wijkplaats gevonden waar anderen jaloers op waren.

Hun wijsheid was waarde(n)vol en is dat nog steeds.

Zij drongen door tot de diepte van de ziel en vanuit die diepte hielden zij de mensen een nieuwe kijk voor op spiritualiteit die origineel en uitdagend was. Zij schreven over afzondering, loslaten, al-één kunnen zijn, over stilte en vasten, over zelfbeheersing, zelfonderzoek en de strijd met het kwaad, over solidariteit met de naaste, over de moeite van het samen-leven en over het aanvaarden van leven en dood.

In onze abdijdagen staan wij vanuit de christelijke traditie in een spirituele stroom die ons omringt, doordrenkt en bevrucht en zijn we op zoek naar de Bron. Hierbij laten wij ons ook verrijken door wijsheden uit andere culturen en religies en inzichten uit de psychologie.

Wij zien spiritualiteit als een levenskunst, als levenswijsheid die richting geeft naar de Essentie van het leven. Het is de onderstroom van het leven die leidt naar liefde, schoonheid en waarheid.

De spiritualiteit die wij in de abdijdagen brengen streeft een procesmatige omvorming na op het persoonlijke vlak voor elk individu, die leidt naar geestelijke vrijheid en authentiek mens-Zijn. Of zoals de apostel Paulus het ooit formuleerde: ‘de vrijheid en de heerlijkheid van de kinderen Gods’

Wij reiken handvatten aan vanuit het verlangen om het leven tot een samenhangend geheel uit te bouwen. Om te komen tot een leven in harmonie met onszelf, met anderen, maar ook met het grote geheel van ons leven: De Onzichtbare.

13 Comments

 1. Ik had niet echt ‘bijzondere” verwachtingen m.b.t. de bezinningsdagen. Ik heb als persoon erg genoten van de mooie dialogen en de zuiverheid van het samenzijn. De abdij van West-Malle met de gastvrije ontvangst, was eveneens een openbaring voor mij. Voor dit had ik nog nimmer “ECHT” nagedacht over bezinning. Ik was wel nieuwsgierig, maar ook zeer kritisch. Jan en Karin, hebben de drie best lange dagen begeleid. Ik kan alleen maar spreken vanuit mijn eigen ervaring; met alle respect en de mens in ons ieder ( hoe dan ook) konden we samen werkelijk komen aan bezinning voor ieder individu in gemeenschap. Juist díe veilige basis legde, naar mijn beleving, de weg naar bezinning. Dank aan alle deelnemers en in het bijzonder aan Jan en Karin! Liefs, Anja

 2. Margriet Verhulst

  Via deze weg wil ik Karin Segers en Jan Daem ontzettend bedanken voor het GEWELDIGE bezinningsweekend in Sint-Benedictusabdij het Achelse Kluis. In het leven heb je zo ontzettend veel keuzes zoals politieke partijen, telefoon abonnementen, keuzes in de vorm van je relatie, keuzes in opleiding/werk…. Alles draait om kiezen. In Achel mocht we met een groep van 12 mensen drie dagen binnen de abdijmuren vertoeven met een heerlijk programma zonder keuzes. Er was orde, discipline, mate en regelmaat. Ik vond het heerlijk: Zelfs een vakantie in een luxe resort is niet zo zorgeloos; overal werd voor gezorgd en ondertussen werden we continu aangespoord tot denken/filosoferen/discussiëren en mijn hele dagelijkse beslommeringen bleven lekker op afstand. We hebben samen hilarische momenten gehad, maar ook momenten van tranen. Het maakte niet uit: Alles mocht er zijn…. Ik weet nu ook wat Vespers en Lauden betekent! De band die is onOver “op de rotonde van de levenskunst”… Bijzondere mensen ontmoet waarmee ik samen een waardevol weekend heb beleefd. Of je nu de juiste afslag neemt maakt niet uit, accepteer je keuze en rij naar de volgende rotonde, waar je opnieuw mag kiezen. Misschien ben je op de volgende rotonde in staat ‘bewust” te kiezen. Bedankt Karin en Jan voor de prettige begeleiding.tstaan in de groep is overweldigend! We hebben lief en leed gedeeld en dat heeft geresulteerd in hechte vriendschappen. Karin en Jan waren ook ontzettend flexibel, waardoor een programma kon worden aangepast wanneer de behoefte ontstond. Ik heb een leuk souvenir: Een paar flinke blauwe plekken als gevolg van nachtblindheid en een bank die overstak ‘s-avonds in het donker…. BEDANKT!!!!

 3. Dullaert Friede

  ‘Op de rotonde van de Levenskunst’ van 14-16 mei in de Achelse kluis werd ook voor mij een voltreffer! Gezien mijn meer beperkte gezondheidstoestand zocht ik een andere formule om mijn jarig-zijn op 14 mei te vieren. En het viel me toe… dit weekendaanbod te vinden in ons plaatselijk, West-Vlaams parochieblad (België), wat me meteen trof, daar het niet de eerste keer is dat ik een abdij opzoek, verlangend naar rust en inkeer. Goddelijk omringd werd deze beslissing een ware ZEGEN. Het programma zat goed ineen met voldoende afwisseling en met de nodige aandacht om zwaardere thematieken op te vangen door recreatieve vormen en levendige dialoog. We vormden een echt fijne groep, waar éénieders mening kon worden geuit in openheid en respect. Het was deugddoend om te ervaren hoe aandachtig we naar elkaar luisterden. De begeleiders speelden heel goed in op de noden en de vragen van de deelnemers. Ze hadden zich goed voorbereid, wat duidelijk voelbaar was en deelden hun bagage met de onze. Het blijft GOED om telkens weer mijn eigen ‘zijn’ te kunnen verfijnen en verdiepen! Daar kan ik alleen maar ‘innerlijk rijker’ van worden en zo dus vruchtbaarder om te kunnen delen en uitwisselen met hen, die mijn levenspad kruisen! Leven is ‘groeien en bloeien’ en hieraan heb ik dit weekend terug mogen werken op een sacrale plek, temidden een uitermate prachtig natuurgebied. Gods Wegen zijn inderdaad wonderlijk. Van harte BEDANKT, Jan & Karin voor de open paden en de mogelijke afritten, die jullie rotonde me bood. En graag tot een volgende… Het ga jullie allen GOED!

 4. Ingrid

  Zeer inspirerend weekend achter de rug in de Abdij Koningsoord te Arnhem onder begeleiding van Karin Segers en Jan Daem. Dank Huis voor Zingeving voor de mogelijkheid tot aanmelding hiervan. Ik had het niet willen missen!

 5. Via de aantrekkingskracht van Huis voor Zingeving ben ik in het spoor terechtgekomen van “de Abdijdagen”. In het nieuwe klooster van de Trappistinnen in Arnhem heb ik aan een hartverwarmend weekend mogen deelnemen. De sfeer was zeer open en hartelijk. Ik vond het ook bijzonder om voor even te gast te zijn bij de zusters. Kortom een ZINvol en inspirerende periode. Een aanrader voor gelijkgestemden. Diny.

 6. Miek

  Over het bezinningsweekend… Het was een mooie en zinvolle ervaring om eens rustig de tijd te nemen om stil te staan bij hoe je in het leven staat. Om dit samen met anderen te doen en in een contemplatieve omgeving als een abdij, gaf het een onvergetelijke meerwaarde. Dank!

 7. Anne-mieke

  Over het bezinningsweekend… Prachtige omgeving bij het klooster in Achel en mooie ervaringen in het klooster. Heel bijzonder om het leven van de paters een stukje mee te mogen beleven en dan daarbij een mooie groep mensen waardoor je weer wat wijzer wordt. Kortom een ervaring om nooit te vergeten. Hartelijke groet Anne-Mieke

 8. Anita Van Kraaij

  Over “op de rotonde van de levenskunst”… Bijzondere mensen ontmoet waarmee ik samen een waardevol weekend heb beleefd. Of je nu de juiste afslag neemt maakt niet uit, accepteer je keuze en rij naar de volgende rotonde, waar je opnieuw mag kiezen. Misschien ben je op de volgende rotonde in staat ‘bewust” te kiezen. Bedankt Karin en Jan voor de prettige begeleiding.

 9. Henk Van Der Poel

  Afgelopen weekend namen Marijke en ik deel aan de bezinningsdagen “OP DE ROTONDE VAN DE LEVENSKUNST” door Jan Daem en Karin Segers. Ik heb er van genoten. De abdij van West Malle is een heel mooie plek om hier over te filosoferen. Ik dacht altijd dat ik nog veel moest zoeken naar de kunst van het leven maar ik ontdekte dat ik al een heel eind ben om levenskunstenaar te zijn. Dat doet me veel deugd. Het was daarnaast ook een herontdekkingstocht en bevestiging van alle eerdere weekenden en bezinningsdagen. Jan en Karin hadden mooie thema’s en een plezierige uitwerking, afgewisseld met momenten van deelname aan het monastieke leven. Dankjewel daarvoor. Bij het vertrek had ik het gevoel van een familieband met de groep. Het ga jullie goed allemaal. H E N K

 10. Lieke Van Hoof

  Het bezinningsweekend in de Abdij van West- Malle is voor mij echt een ogen opener geweest. Met het programma dat Jan en Karin hadden bedacht en uitgewerkt zijn we ons gaan verdiepen in de Rotonde van de levenskunst. Daar hoorde ook meditatie bij, hoewel ik dacht dat het alleen over het RK geloof ging.Psalmen zingen in de kapel, samen met de broeders. Dit gaf mij echte rust. We hadden een druk programma en het was inspirerend. Ik ga echt proberen deze structuur voort te zetten en zie uit naar de volgende keer. Het contact met de anderen voelde alsof ik hen al jaren kende. Jan en Karin hartelijk dank voor dit mooie weekend! Ik koester de momenten die ik mee heb mogen maken!

 11. Marieke

  Lieve levenskunstenaars, Het was een mooi weekend in abdij Westmalle. Fijn om geraakt te worden door mooie mensen. Ervan bewust zijn dat we met aandacht kunnen leven. En in elkaar zién die vonk…. De Liefde kwam en de Liefde zei me: De nacht kan je wezen, je wortels verbergen, maar hij kan niet verbergen-een vonk. De vonk die woont in je binnenste, en die brandt, ondanks de nacht. Östen Sjöstrand . Dank Karin en Jan voor de organisatie van dit mooie weekend. Groet voor allen, Marieke

 12. Marianne Van Loon

  Even de revue laten passeren van het zinvolle bezinningsweekend. Het is een voorrecht om mensen zoals Jan en Karin te mogen ontmoeten. Hun zijn samen een voorbeeld voor ons allemaal om zo integer met je medemens om te gaan! Het was een intensief programma met waardevolle overdenkingen over levensvragen. Dit alles mochten wij ervaren in een mooie ambiance waar rust en stilte heersten, om ook te mogen proeven van het kloosterleven bij gastvrije broeders. Deze momenten koester ik!

 13. Conny

  Het afgelopen weekend nam ik deel aan de bezinningsdagen ‘Op de rotonde van de levenskunst’ Het was fijn om drie dagen even helemaal uit mijn ‘normale’ leventje te zijn. Ik heb genoten van de sfeer en omgeving van het klooster, het ritme van de monniken, de opdrachten van Jan en Karin, de fijne contacten met de groep, het gesprek met broeder Jef, de meditaties, het eten, enzovoort. Zondagochtend werd ik om 4.30 uur wakker en hoorde de monniken tijdens de Nachtwake zingen. Ik vond het zo mooi, dat ik op de trap ben gaan zitten om er eventjes naar te luisteren. Heerlijk! Jan en Karin heel erg bedankt voor jullie voorbereidingen en inzet tijdens deze drie bijzondere dagen. Ik kijk er met heel veel plezier en een warm gevoel oContactgegevens wederom toevoegenp terug!

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *