Vlaamse prijzen voor het Religieuze en Spirituele boek

Deze prijzen bekronen boeken waarin op een toegankelijke en eigentijdse manier wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De prijzen worden toegekend voor een religieus en een spiritueel boek waarin de evangelische boodschap centraal staat vanuit een christelijk perspectief.

De prijzen zijn toegekend aan De Sint Sixtusabdij van Westvleteren en aan Willem Vermandere.

De prijs voor het religieuze boek 2013 gaat naar het boek “De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren”. Een prachtig uitgegeven boek in drie delen, een groepswerk van diverse auteurs. Ze behandelen onder meer de geschiedenis, de spiritualiteit en de nieuwe architectuur van deze bekende Vlaamse trappistenabdij.Bovendien een boek over de monastieke spiritualiteit van de Trappisten geschreven door abt Manu Van Hecke en geïllustreerd met eigentijdse foto’s met een stevige inkijk in het dagelijks leven van de monniken en hun toekomstplannen.

Het boek kan je bestellen via mail naar: kloosterbouw@sintsixtus.be

 

De prijs voor het spirituele boek 2013 werd door de jury toegekend aan auteur, kunstenaar Willem Vermandere voor zijn boek “De zeven laatste woorden”. Vermandere zingt niet enkel mooie teksten, hij kan ze ook opschrijven, zo blijkt uit dit mooi uitgegeven boek. Hij mag dan al geworteld zijn in de Vlaamse klei, de auteur slaagt erin een universeel perspectief te bewaren.

Op een eigenzinnige, kritische, authentieke maar toch warme, milde en grappige manier slaagt de auteur erin de kern van de christelijke boodschap zonder franje, in eenvoudige taal te verwoorden. Sober maar zeer mooi uitgegeven boek waarbij de verschillende onderdelen worden afgewisseld met zwart-wit tekeningen van de auteur zelf.

Over het boek

Uit alle fantastische mythes, fabels, verzen, gebeden en gezangen van onze christelijke voorvaderen probeert Willem Vermandere iets van waarde te puren voor de mensen uit het atoomtijdperk.
De zeven laatste zinnen van Jezus aan het kruis hebben menige kunstenaar geïnspireerd: van Joseph Haydn tot Andrew Lloyd Webber, van José Saramago tot Dimitri Verhulst. Ook Willem Vermandere toert reeds meer dan 15 jaar met een heel persoonlijke, kritische, maar bemoedigende commentaar bij de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Voor het eerst worden deze teksten te boek gesteld.

Beiden boeken kunnen ook aangekocht worden bij de kloosterwinkel
tijdens de openingsuren van de abdij Koningshoeven/Tilburg.

 

Het laatste nieuws rond bijzondere prijzen…

Op  woensdagavond 11 december 2013 zette Pax Christi Vlaanderen in Antwerpen voor de 15de keer twee Ambassadeurs voor de vrede in de bloemen. Met de toekenning van deze titel brengt Pax Christi mensen onder de aandacht die zich op een volgehouden manier inzetten voor vrede, verzoening en mensenrechten. Daarbij verliest de vredesbeweging de “kleine vrede”, of het werken aan de vrede rondom ons, in de verhoudingen van alledag zeker niet uit het oog. Eind 2013 viel de eer te beurt aan Willem Vermandere en Jaklin Laporte.