Ontdek de monnik in jezelf – Over onze ware identiteit

 

Religieuze tradities zijn als wegen of rivieren die naar eenzelfde centrum leiden, een eindeloos diepe afgrond. Hoe dichter bij de afgrond, hoe dichter die wegen bij elkaar komen. Daar, in die onuitspreekbare diepte, ligt onze ware identiteit. Wij zijn allemaal verschillend, maar in de grond  – ‘O grundlos tiefer Abgrund’ (Eckhart) – zijn we woordeloos één.

 

Met DANK aan Marc Van Tente (oblaat /seculiere monnik) en woont in de gemeenschap ‘De regenboog’ in Anderlecht, België

Inleiding: In het eerste scheppingsverhaal schept God de dieren in het water, op de aarde en in de lucht ‘elk volgens zijn eigen aard’, soort na soort. Tenslotte schept hij adâm: ‘Nu gaan wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend’ Genesis 1,26). De dieren hebben hun eigen aard, hun eigen soort. Zij verschillen van elkaar. Maar de mensen wortelen in die eerste adâm, dé mens. Pas in een tweede fase worden zij man en vrouw: ‘als het beeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij hen’ (Genesis 1,27). Man en vrouw verschillen van elkaar, zij hebben een verschillende identiteit. Toch incarneren in meer fundamentele zin in eenzelfde identiteit: beiden zijn adâm, mens. Hun opdracht bestaat erin om doorheen het leven steeds meer op God te gelijken, zodat ze meer en meer ‘beeld van God’ worden.

Wat voor man en vrouw geldt, geldt voor alle mensen. Allen verschillend van elkaar, maar allen zijn geroepen tot eenzelfde proces van menswording. Het vervolgverhaal omtrent Kaïn en Abel (Genesis 4,1-15) toont aan hoe mensen ten allen tijde met deze opdracht geworsteld hebben.  Lees verder…>>>

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 26 november 2017 ).

BELANGRIJK:
Wegens persoonlijke omstandigheden is er vanaf zondag 12 november 2017 niet elke week een overweging uit de abdij van Orval. De overweging wordt aangeboden echter wel om de 14 dagen – tot nader bericht – . DANK voor het begrip hiervoor.

 

Bezinning op de overweging. 

Zondag 26 november het feest van Christus-Koning.
Op deze zondag zetten we een orgelpunt achter het voorbije liturgisch A-jaar.

 

Wat zou jij doen als je koning zou worden?
Hoe zou jij de toekomst van de wereld willen vorm geven?
Willen we koning zijn om veel macht en rijkdom te verzamelen?

Dan houden we best niet te veel rekening
met gevoeligheden en wensen van anderen.
Ikke, ikke, ikke en laat de rest maar stikken.
Zo heb je snel resultaat, maar beland je ook snel in de hel.
De wereld naar de verdoemenis helpen is in een handomdraai gebeurd.

Of droom je van een wereld die open en gastvrij is,
waar elk mens meetelt,
waar evangelische waarden worden beleefd en waar gemaakt,
waar hoop en liefde de plak zwaaien en warme zorg voor anderen
het beleidsprogramma bepalen? Het klinkt als de hemel op aarde.
Het lijkt naïef,
en het zal op zijn minst niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden.
Maar ik geef toe: ik ga liever traag naar de hemel, dan snel naar de hel. ( Petra Mussche) 

 

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

1)Zondag 3 december begint de Advent

Het aftellen naar de advent is begonnen. Even de tijd om plaats te maken voor God in je agenda.
Wij bevelen graag volgende tip aan:

Adventsretraite jezuïeten

Ook de digitale retraite van de jezuïeten in een sterke tijd als advent is stilaan traditie. Schrijf je in en ontvang elke dag een mail met Bijbelteksten en gebedssuggesties. Op 20 plaatsen in Vlaanderen kun je deze adventsretraite ook in groep beleven. Voor wie zich niet kan verplaatsen maar toch graag uitwisselt over de Bijbelteksten en samen bidt, is er ook een chatgroep.

Ontdek alles over de adventsretraite: Uit God geboren.   Klik Hier

 

2) Hoe werkt ignatiaanse onderscheiding? 8 beknopte lesvideo’s

In 8 video’s leert jezuïet Nikolaas Sintobin je om onderscheid aan te brengen in je gevoelens en te kiezen voor wat het goede in jezelf doet groeien.

Ignatius van Loyola vond de onderscheiding van de goede en de boze geest niet uit, maar als hij vandaag nog altijd een relevante vorm van persoonlijkheidstraining (jawel!) te bieden heeft, is het vanwege de methode die hij ontwikkelde om het goede in jezelf – Gods verlangen voor jou – op het spoor te komen en erin te groeien. Hij noemt dat het kompas van de vreugde.

Heb je soms het gevoel dat je ingeslapen bent? Tijd om de lat wat hoger te leggen. En wat doe je in tijden van crisis en verwarring?

Ontdek de 8 lesvideo’s (2 minuten) waarin jezuïet Nikolaas Sintobin stap voor stap uitlegt hoe het werkt.

Met DANK aan de redactie van Kerknet.be

Meer info: Klik Hier

 


3)Hedendaagse Pelgrimstocht In en rond Amersfoort.

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER    

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n)

 

 

 

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in deze november maand en bij de aanvang van de Advent.

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 9 december / Zondag 10 december 2017 .