Trialoogfilms 2017 – Centraal thema: Verzoening met het leven

Na onze viering van vijf jaar trialoog–filmvoorstelling brengen wij voor 2017 hernieuwing aan in de filmkeuze van drie films. Jong en oud nodigen wij uit om elkaar driemaal te ontmoeten. Na de film gaan wij onder deskundige leiding in een dialooggesprek. De filmkeuze staat in het jaar 2017 in het teken van:

VERZOENING MET HET LEVEN

Verzoenen heeft te maken met aanvaarding. Met het accepteren van verschillen tussen mensen, tussen overtuigingen en ook met het accepteren van jezelf. Verzoenen maakt samenleven makkelijker, maar blijkt ook moeilijk. Na een ingrijpende gebeurtenis of een conflict gaat iedereen op zoek naar een manier om het leven weer voort te kunnen zetten. De zoektocht naar een innerlijke verzoening. In onze SAMEN-leving is verzoening een belangrijke opgave en een opdracht. Maar is er wel altijd verzoening mogelijk? Of gaat het in deze vraag om verzoening met onszelf en met name om verzoening met onze eindigheid?

Ethicus en filosoof Van Tongeren maakt bij een interview in Filosofie Magazine (2009/nr3) een helder onderscheid tussen verzoening en vergeving. Verzoening is haalbaar, stelt hij, waar vergeving moeilijk of zelfs onmogelijk is. Want verzoening berust op wederkerigheid, op rechtvaardigheid, en is daarom tot op zekere hoogte maakbaar. Vergeving daarentegen is iets wonderlijks, iets dat zich niet laat afdwingen, en iets dat allesbehalve wederkerig is.

Welkom bezoeker, wij weten dat wij met deze thematiek ons op een glibber pad begeven, maar wij blijven zoeken naar:
De levenskunst voor wie goed oud wil worden.

Vergeef het ons als organisatie indien de themakeuze niet overeenkomt met jouw keuze.
Sorry maar wij vragen vriendelijk :
verzoen U met onze keuze.…!!!

Eerste film: Maandag 6 maart 2017

Truman(2015)
Trailer van Truman :   klik hier 

Verzoening met het heden…

Regisseur: Cesc Gay brengt ons zowel een ontroerende als vermakelijke film-pareltje.

Truman gaat om de reis, niet om de eindbestemming. Hoe gaan we om met de dood als we weten dat die eraan komt? De één vecht er zo lang mogelijk tegen, verzet zich met alle macht. De ander legt zich erbij neer. Maar hoe geef je na die acceptatie nog betekenis aan je resterende tijd? Tijdens de uitreiking van de Goya’s, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, sleepte Truman maar liefst vijf prijzen binnen.

Speelduur: 108 min.

 

 

Tweede film: Maandag 20 maart 2017

Achter de Wolken(2016)
Trailer van “Achter de wolken”: klik hier

Verzoening met het nieuwe…

Regisseur: Cecillia Verheyden laat twee monumenten van de Nederlandstalig acteerwereld het beste van zichzelf te geven.

Jo De Meyere en Chris Lomme hebben reeds bijna 50.000 toeschouwers weten te boeien met het theaterstuk: ‘Achter de wolken’ van Michael De Cock. Een groot succes en nu is er dus de film. Een stevige acteursfilm, deze Achter de wolken, zeer herkenbaar, indrukwekkend en vertederend tegelijk.

Speelduur: 108 min.

 

 

 

Derde film : Maandag 10 April 2017

Quartier Loitain (2010)
Trailer van Quartier Lointain: klik hier 

Verzoening met het verleden

Regisseur: Sam Garbarsk Quartier Lointain duikt in het warme bad van het verleden en verdrinkt er niet in: het verleden blijft na deze film even ongrijpbaar als voorheen, maar de film helpt wel om juist daar even bij stil te staan. Wie stelt zich gedurende zijn leven wel eens de vraag: hoe zou het zijn om met de kennis van nu weer eens terug te keren naar vroeger? Zou je dingen anders doen, zou je meer je best doen om van de mensen om je heen te houden, zou je bewuster in het leven staan?

Speelduur: 100 min.