Liefde is NU eenmaal zo

Voor mij is het uitgesloten om met betrekking tot het gebed te spreken over “winnaars” en “strijders”. Christus vroeg ons bereid te zijn om de laatste plaats in te nemen; voor mij is het niet zozeer een kwestie van bereidheid daartoe als wel te erkennen dat ik gewoonlijk schitter door afwezigheid. Ik ben geen gebedskrijger of wat voor krijger ook. Ik ben van het doorsnee type met mijn gebreken, die bang is om niet geliefd te zijn, bang om alleen te sterven en ik ben omringd door mensen die nooit doen wat ik wil. En die ook echt graag aardig wil zijn en wil bijdragen – en zelfs wil dienen.

Bidden is als schrijven. We doen het of we doen het niet. Erover praten, er boeken over lezen, er met andere mensen over praten die het wel doen, is niet hetzelfde als schrijven – is niet hetzelfde als bidden.

Het is duidelijk dat we niet met andere dingen bezig kunnen zijn terwijl we bidden. Het spreekt voor zich dat we de tv uitzetten, de laptop links laten liggen en de telefoon uitschakelen. Ik vind het prettig om een kaars en een wierookstokje aan te steken – een klein ritueel om aan te geven dat ik op het punt sta om gewijde tijd en ruimte in te gaan. Ik woon in een klein appartement waarin mijn gewijde ruimte mijn favoriete stoel is. Jij zult je eigen gewijde ruimte vinden.

De beste manier die ik ken, is gewoon te gaan zitten en te praten met God. Jezelf open te stellen of te doen wat prettig voelt, of dringend, of natuurlijk in de zin dat je je er niet van kan weerhouden ook al zou je dat willen.

Liefde is nu eenmaal zo.

Heather King

 

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 15 oktober 2017).

 

Bezinning op de overweging.

Wij mensen zijn en blijven uitgenodigd om in God te geloven.
God dwingt ons niet.
Een afgedwongen keuze zegt Hem niets.
Hij hoopt op ons ja-woord.
Als wij in Hem geloven,
als wij op zijn uitnodiging ingaan,
vraagt dat een aanpassing van ons leven.
Wij moeten onze oude kleren afleggen.
Dit is het beeld dat het evangelie op zondag 15 oktober gebruikt.

 

“Ga naar straten en pleinen” zei de koning tegen zijn dienaren,
“en nodig iedereen uit om aan mijn feest mee te doen”.
 

God zegt dat nu ook tegen ons:
“Ga naar straten en pleinen om iedereen te laten delen
in mijn feestvreugde en wees een licht voor de wereld,
voor alle mensen om je heen.”
 

We mogen meenemen wat we dagelijks gezien en gehoord hebben:
Jezus’ goede nieuws dat God zicht verheugt
om mensen die zich om elkaar verheugen.

We mogen naar straten en pleinen gaan
om het leven daar een feest te laten zijn
van Gods vriendschap met de mensen.
Een feest voor iedereen,
die er van harte wil aan meedoen.
(naar Thomasvieringen)

 

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

1)Vrijdag 10 november  

Symposium ‘Nader tot het einde’

In de Bergkerk van Amersfoort (10.00-16.00 uur)

Prijs: incl. lunch en afsluitend hapje / drankje: € 60, – (studenten € 45, -) 

Over wat een goede dood is wordt in onze maatschappij heel verschillend gedacht. Kan of mag ik het eind van mijn leven in eigen regie nemen? En als ik dat doe realiseer ik dan ook voldoende wat mijn keuzes betekenen voor degene om mij heen? En moet de overheid beschermen of faciliteren? Herkennen we de vraag van ouderen die een ‘bestaansdruk’ ervaren: ‘mogen wij er nog wel zijn’? ‘Voltooid leven’ lijkt een containerbegrip te zijn met niet eenduidige factoren en overwegingen.

Op ons nieuwe symposium willen we onderzoeken hoe we  levendig besef omtrent de dood en het levenseinde  kunnen thematiseren. Niet in de sfeer van wat wel/niet moet kunnen, maar met oog voor verlies, tragiek, nuance, compassie en context.

Verschillende eminente sprekers verlenen hun medewerking.

Meer info: Klik hier

 

 

2) Zaterdag 25 november 2017. 

Dante’s paradijs op muziek.

Muziekdag met eigentijdse componist

 

Waar : Studio Elim / Schiphollaan 30 / 5042 TR Tilburg

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Kosten: € 15,- (€ 10,-) inclusief broodmaaltijd

Meer Info: Telefoon: (013) 4638505 en/of E-mail: stiltecentrum@elimgroep.nl
“O eeuwig licht, dat in zichzelf verblijft!”   (Dante Alighieri) Begin 14de eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante Alighieri de Divina Commedia (de ‘Goddelijke Komedie’): over een reis door het hiernamaals, van de Hel via de Louteringsberg naar het Paradijs. Muziek speelt daarin een centrale rol. Wie de tekst hardop voorleest, hoort muziek. Op tientallen plaatsen in de Divina Commedia klinken gregoriaanse gezangen. In de Hel wordt niet gezongen. De Louteringsberg is de plaats voor gezang en in het Paradijs schieten alle artistieke middelen tekort. Diverse componisten lieten zich door Dante inspireren. Paul van Gulick, componist uit Tilburg, richtte zich volledig op het Paradijs uit de Divina Commedia en schreef een cyclus van 21 gezangen voor koor. De bekende Antwerpse dichter Annemarie Estor schreef de verbindende gedichten.

Meer informatie vindt u op www.paulvangulick.com

Op deze dag licht Paul zijn compositie toe en laat hij ook horen hoe andere componisten met teksten van Dante zijn omgegaan.

 

 

3) Hoe werkt ignatiaanse onderscheiding? 8 beknopte lesvideo’s

In 8 video’s leert jezuïet Nikolaas Sintobin je om onderscheid aan te brengen in je gevoelens en te kiezen voor wat het goede in jezelf doet groeien.

Ignatius van Loyola vond de onderscheiding van de goede en de boze geest niet uit, maar als hij vandaag nog altijd een relevante vorm van persoonlijkheidstraining (jawel!) te bieden heeft, is het vanwege de methode die hij ontwikkelde om het goede in jezelf – Gods verlangen voor jou – op het spoor te komen en erin te groeien. Hij noemt dat het kompas van de vreugde.

Heb je soms het gevoel dat je ingeslapen bent? Tijd om de lat wat hoger te leggen. En wat doe je in tijden van crisis en verwarring?

Ontdek de 8 lesvideo’s (2 minuten) waarin jezuïet Nikolaas Sintobin stap voor stap uitlegt hoe het werkt.

Met DANK aan de redactie van Kerknet.be

Meer info: Klik Hier

 

 

4)Hedendaagse Pelgrimstocht In en rond Amersfoort.

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n) 

 

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in deze oktober maand .

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 21 / Zondag 22 oktober 2017 .