Een oefenschool voor en in liefde…

Voor velen van ons zal het volgend week een nieuwe start zijn . De scholen openen opnieuw de deuren, de leerkrachten en het schoolpersoneel moeten opnieuw aan wal steken, voor de opa’s en de oma’s wordt het waarschijnlijk ‘iets rustiger’. Velen nemen de draad van het werk weer op.
In het vrijwilligers-leven starten velen terug bij het opnemen van hun waardevolle taak voor een nieuw najaar 2017. Metgezel in Zingeving wenst aan ieder een goede start.

 

Vorige zondag 20 August 2017 was het Hoogfeest van H. Bernardus. Ter gelegenheid van dit hoogfeest sprak Abt Bernardus een homilie uit die wij graag met de trouwe en toevallige bezoekers delen.

 

Broeders en zusters, opnieuw was het op vrijdag 18 augustus raak! Een terroristische aanslag in Barcelona en al het geweld op zovele andere plaatsen in de wereld. Gisterenavond zaterdag 20 augustus gingen de naaste vrouwelijke familieleden van de daders van de aanslag in Barcelona de straat op met de boodschap: ‘niet in mijn naam’. Een tante van één van de daders sprak: ”Wat hebben we verkeerd gedaan? Zo hebben wij deze jongens niet opgevoed?” De journalist voegde er aan toe dat ze op een gewone katholieke school gezeten hadden. Wat is er mis gegaan in deze jonge levens?
Bernardus van Clairvaux leefde ook in een tijd met veel geweld.  Lees verder…>>>

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 27 augustus 2017).

 

Bezinning op de overweging.

 

Als een enquêteur op onze dagen houdt Jezus vandaag een opiniepeiling:
“Wie is, volgens de mensen, de Mensenzoon?”
Vervolgens wordt Hij persoonlijk en vraagt zijn leerlingen op de man af:
“Wat vinden jullie zelf eigenlijk van Mij?”

Zijn wij in staat om het antwoord van Petrus tot het onze te maken: “Gij zijt de Messias, de Zoon van de levende God.”?Op deze geloofsbelijdenis bouwt Jezus zijn Kerk. Zijn wij daarvan de stevige fundamenten?

 

Stenen, steen,
zo hard als steen,
zo sterk als steen. 

Edelstenen of steenpuin,
een opstapje of een drempel,
bouwstenen of grafstenen. 

Wat willen wij zijn? 

De steen des aanstoots of de hoeksteen?
Een steentje bijdragen of de eerste steen werpen?
Met de molensteen om de hals…
Een hart van steen. 

Waar ligt onze keuze? 

Steenrijk of geen steen om je hoofd op te leggen?
Steen en been klagen of gewoon steengoed?
Een steen naar de hemel gooien of de Stenen Tafelen?
De steen der wijzen of de steen die is weggerold? 

Naar wie zouden wij gaan?

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

1)Vrijdag 6 oktober 2017

Inspiratiedag: Lectio devina met Abt Bernardus en Jos Douma

Kunnen protestanten en katholieken elkaar vinden in de oecumene van de Lectio Divina?

 

 

Waar: Abdijkerk, Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk

Tijdstip: 10.00 uur (zaal open 9.30 uur) tot 16.30 uur

Dom Bernardus is abt van de trappisten van Koningshoeven.

Jos Douma is predikant van de Plantagekerk in Zwolle, auteur en docent.

Gastheer is Denis Hendrickx, abt van de abdij van Berne.

Kostprijs: € 35,- (inclusief consumpties en lunch)

Aanmelden: U kunt plaatsen reserveren per e-mail op activiteiten@bernemedia.com

Meer info m.b.t. programma: Klik HIER

 

 

2) Anselm Grün (72) was te gast in de Zuid-Nederlandse Abdij van Berne.

De Duitse benedictijn en bestsellerauteur kwam er twee nieuwe boeken voorstellen. Voor het fotoverslag en de toespraak van  Anselm Grün en Zacharias Heyes in Abdij van Berne:   Klik HIER

 

 

3) Zaterdag 25 november 2017. 

Dante’s paradijs op muziek.

Muziekdag met eigentijdse componist.

 

Waar : Studio Elim / Schiphollaan 30 / 5042 TR Tilburg

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Kosten: € 15,- (€ 10,-) inclusief broodmaaltijd

Meer Info: Telefoon: (013) 4638505 en/of E-mail: stiltecentrum@elimgroep.nl

“O eeuwig licht, dat in zichzelf verblijft!”   (Dante Alighieri) Begin 14de eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante Alighieri de Divina Commedia (de ‘Goddelijke Komedie’): over een reis door het hiernamaals, van de Hel via de Louteringsberg naar het Paradijs. Muziek speelt daarin een centrale rol. Wie de tekst hardop voorleest, hoort muziek. Op tientallen plaatsen in de Divina Commedia klinken gregoriaanse gezangen. In de Hel wordt niet gezongen. De Louteringsberg is de plaats voor gezang en in het Paradijs schieten alle artistieke middelen tekort. Diverse componisten lieten zich door Dante inspireren. Paul van Gulick, componist uit Tilburg, richtte zich volledig op het Paradijs uit de Divina Commedia en schreef een cyclus van 21 gezangen voor koor.

De bekende Antwerpse dichter Annemarie Estor schreef de verbindende gedichten. Meer informatie vindt u op www.paulvangulick.com 

Op zaterdag 25 november licht Paul zelf zijn compositie toe en laat hij ook horen hoe andere componisten met teksten van Dante zijn omgegaan.
 

4)Hedendaagse Pelgrimstocht

 

Vergroot geluk voor jezelf en anderen op deze hedendaagse pelgrimstocht.   Ga je eigen weg, (her)vind je eigen ritme en omarm de eenvoud. Koester ontmoetingen onderweg en schenk vertrouwen. Laat zo stap voor stap de wereld mooier achter dan hoe je hem aantrof. In het Pelgrimspakket zitten verschillende dingen zoals een paspoort, tinnen geluksmunt en landkaart die bijdragen aan een mooie pelgrimage. Lees verder…>>>

 

Lichtvoetig en diepzinnig van Amersfoort naar Amersfoort

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Meer info:   Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier   KLIK HIER    

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n) 

 

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag op het einde van deze augustus maand en bij de aanvang van de nazomer septembermaand.

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 2 september / Zondag 3 september 2017 …