Stiltelab in Klooster Wittem

 

Van theekopjes met schoteltjes kun je stil worden, net als van het geluid van water. In het Klooster Wittem in Zuid-Limburg is een stiltelab ingericht. Marinus van den Berg ging kijken. “Wie de stilte ingaat kan in een ontmoetingsruimte komen met een aanvaardende Ander.”

Stilte is hot en mag ook wel wat kosten. Er zijn mensen die heel wat neertellen om een week in een stiltegebied te zijn. Toch is stilte niet voor de elite maar van en voor iedereen. “Stilte is democratisch”, zei directeur Philippe. Hij zei het op een bijzondere plaats: de kloosterbibliotheek van het redemptoristenklooster in het Zuid-Limburgse Wittem. Pleisterplaats voor de ziel.

Als je de bibliotheek, die als een verborgen geheim is, binnengaat, hoor je de houten vloer kraken en wordt je vanzelf stiller. “Boeken zijn stil maar spreken wel”, zei de projectcolumniste en toneelschrijfster Saskia de Haas die wel meer rake opmerkingen over stilte had gemaakt.  Dat was tijdens de twee uur durende wandeling. Ze ging soms op een klapstoel staan en las een column over mooie waarnemingen voor. De muis die graag een toespraak wilde houden om van zijn grijze imago af te komen in het laatste boekje van Toon Tellegen, zou van jaloezie uiteen gespat zijn. (1) Die stoel stond dan ook nog ergens in dat schitterende Zuid-Limburgse heuvelland met haar kruistekens en gedenkplaatsen voor gesneuvelden uit de oorlog her en der langs de weg.  Lees verder…>>>

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 14 mei  2017).

 

Bezinning op de overweging.

De meeste mensen voelen op een of andere manier aan dat iets boven hen uit – een kracht of een wezen – hun leven niet onberoerd laat. In het evangelie vraagt Jezus ons zijn getuigenis te aanvaarden:
“Als jullie Mij hebben leren kennen,
zullen jullie ook mijn Vader leren kennen,
want Ik ben in de Vader en de Vader is in Mij.”

Maak mij wegwijs, God,
in de doolhof van informatie
en de jungle van het nieuws.

Leer mij ontdekken wat wordt verzwegen,
leer mij de leugen ontmaskeren.
Help mij mezelf te blijven
en te weerstaan aan de stroom van de reclame die op mij afkomt. 

Leer mij uw wegen vinden
tussen de vele levenswegen die mij worden aangeprezen.
Geef mij de wijsheid
om te kunnen afwegen wat waarde heeft in uw ogen.
Neem me bij de hand, God,
als ik moet uitmaken waar het op aan komt.
En maak me alert zodat ik me niet laat verleiden door glitter en grootspraak.

Dan zal ik kunnen kijken met de ogen van een kind,
verwonderd en blij om elke morgen.
Dan zal ik zien wat nooit werd getoond:
kleine dingen die vreugde geven.
Dan zal ik mensen beluisteren
die nooit mogen vertellen over hun stille heldhaftigheid.

Maak mij wegwijs, God,
in dit korte maar boeiende leven.
Dan zal ik uitkomen waar Gij mij verwacht.

 

Bovenstaand gebed gebed kan worden vergeleken met een tijd waarin wij onszelf openen voor het licht van God, zoals wij ons verwarmen aan de zon, het zachte en felle licht dat ons volledig verlicht. In gebed komt het licht van God helemaal in een mens naar binnen, op een manier die de lasten van het leven verlicht, en die ons aanmoedigt om licht te delen met anderen. Het kan helpen om in het gebed zich te verbeelden dat het licht ons omringt en dat we eraan herinnerd worden dat het licht ons ook omringt buiten het gebed.

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

 

1)Jaarlijkse Kluizenaarsdag:

Van vrijdag 26 mei, 16 uur tot zaterdag 27 mei, 17 uur.

Waar: Priorij Bethanië, Sijsen 8, 8210 Zedelgem (Loppem)

Thema: Tekstfragmenten van Ruusbroec

Inleider: pater Klaas Blijlevens

Kostprijs: werkzoekenden / minimumloon: € 36 (+ € 10 spreker)

werkenden / normaal loon: € 44,50 (+ € 10 spreker)

 

Meer info en inlichtingen : Klik Hier

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Bij interesse meld jou vlug aan.

 

2) Poster: Op weg naar geluk

Op de landkaart “Op weg naar geluk” staan alle ingrediënten voor een gelukkig leven. Stippel samen of alleen een route uit naar geluk. Reis langs de verschillende landen en verdiep je in de steden die je tegenkomt: slaap je genoeg? Neem je de tijd (voor perenijsjes)? Accepteer jij jezelf?

Om zelf over na te denken en met elkaar te bespreken.

Meer info: KLIK HIER Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier

Een kleinschalig initiatief met grote waarde(n)

 

 

Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft.

Alle goeds in het heden bij elke nieuwe dag in deze meimaand 2017.

Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!

Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 20 mei / Zondag 21 mei 2017 …