Zuivere ochtend-uren

Ik houd van de eerste uren van de dag. Als alles nog open ligt. Als alles zuiver is, helder. Als ík nog zuiver ben. Mijn hoofd nog niet gevuld met wat ik in de krant las, met de punten van mijn to do-lijst, de berichten in mijn mailbox. Het is een gouden tijd. En om dat gevoel te versterken, mediteer ik ’s morgens. Mijn dagelijkse vakantie, noemde ik het laatst. Die twintig minuten op mijn bankje – dan ben ik helemaal vrij. Ik hoef helemaal niets. Ik kan ook niets, want ik heb met mezelf afgesproken dat ik twintig minuten zou zitten. Ononderbroken. In het begin moest ik mezelf dwingen om niet even iets op te schrijven of alvast iets klaar te leggen om het maar niet te vergeten, maar dat ging gauw voorbij. Want ik merkte hoe groot de kracht is van die dagelijkse vrijheid – ook al is die beperkt in tijd. De stille tijd in de ochtend werpt zijn vruchten af gedurende de hele dag. Merk ik ergens in de middag dat gedachten met mij aan de haal gaan, dan ga ik innerlijk even op mijn bankje zitten. Keer ik terug tot mijzelf in plaats van me mee te laten voeren door die gedachtestroom. Verzamel ik me, in plaats van verstrooid te raken.

De morgenstilte is de toonsoort die de muziek van mijn dag bepaalt. De psalmist wist ervan. ‘Vervul ons in de morgen met uw liefde’, schrijft hij. ‘Opdat uw liefde ook vandaag in mij is als een bron van waaruit ik leef en spreek en handel’, vul ik aan. Die liefde wordt je geschonken, maar het is lastig ontvangen als je er geen ruimte voor hebt; als jouw innerlijk volgepropt is met jezelf en je to do-lijstjes.

Ook de twintigste-eeuwse mystica Evelyn Underhill benadrukt het belang van het reserveren van enige tijd voor God op een dag. Het leven van veel mensen is druk, schrijft ze. Maar ook in zo’n vol bestaan is er ergens op de dag wel een pauze te vinden, al is die maar kort. Geef die pauze aan de stilte, aan God. En houd dat vol, ook al lijkt het in het begin alsof het vruchteloos is. Al zijn het maar een paar minuten, gebruik ze hiervoor en laat de spirit van deze minuten de drukke en volle uren van de dag kleuren.

Wie ermee wil beginnen, begin! Je hebt er niets voor nodig. Een stoel. Een vaste plek waar je niet gestoord wordt. Een vast moment van de dag – en dat kan ook ’s avonds zijn als jou dat beter uitkomt. Spreek met jezelf af dat je het drie weken volhoudt. En merk op wat het met je doet, zodat het niet aan je voorbijgaat als je vervuld wordt met Gods liefde.   ( Een bezinning bij Psalm 90:14 )

Met toestemming en oprechte DANK aan Marga Haas.

Eckhart-kenner Marga Haas: ‘Ik lag in stukken uiteen’  Even kennismaking met Marga Haas : Klik Hier

 

* Graag verwijzen wij ook op onze website naar de wekelijkse Nederlandstalige overweging uit de trappistenabdij van Orval ( Zondag 25 februari 2018 ).

 

Bezinning op de overweging.

Heb jij dat ook soms?

De behoefte om eens weg te trekken,

om de drukte achter je te laten en tot rust te komen?

Om even thuis te komen bij jezelf,

om wat naar je eigen hart te luisteren

en misschien wat dieper te zien in het leven?

Je zoekt de stilte en de rust op,

alleen … of samen met vrienden,

met je partner, je gezin…

Zo trekt ook Jezus in de evangelielezing van zondag 25 februari

weg uit de drukte, uit het dal, de berg op, de stilte in …

 

Adem diep

de goddelijke heerlijkheid in

op de berg

en ga in de dalen der mensen.

Adem er Gods heerlijkheid uit

in de ellende van de tijd.

Verzink niet in gepieker.

Jezus is bereikbaar voor je,

als je geloof hebt.

Jezus is er voor jou,

als je zegt:

hier ben ik!

 

Laat je zijn aanwezigheid

niet ontnemen!

Je vreugden, je lijden,

je afkeer van de mensen,

je moeheid,

je innerlijke opstandigheid,

je tegenzin –

dit alles

zijn slechts

rimpels aan de oppervlakte

die niet kunnen verhinderen

dat Jezus er is,

dat Hij je liefheeft,

dat Hij je nodig heeft,

dat Hij je zegent

tot overgave aan zijn Vader

en tot hulp voor je broeders.

( H. Hûmmer)

 

 

Beste bezoeker….METGEZEL

graag bevelen wij jullie aan onze sympathie voor volgende persoonlijke initiatieven die zeer nauw aanleunen bij de doelstelling van de Metgezel in Zingeving in de komende periode….

1) Vastentijd

De vastentijd is sedert Aswoensdag begonnen.
Maak even de tijd om plaats te maken voor God in je agenda in deze vastenperiode. Wij bevelen graag volgende tip aan:

Vastenretraite jezuïeten

Ook de digitale retraite van de jezuïeten is in een sterke tijd als de vasten stilaan traditie. Schrijf je in en ontvang elke dag een mail met Bijbelteksten en gebedssuggesties. Op 20 plaatsen in Vlaanderen kun je deze vastenretraite ook in groep beleven. Voor wie zich niet kan verplaatsen maar toch graag uitwisselt over de Bijbelteksten en samen bidt, is er ook een chatgroep.

Ontdek alles over de vastenretraite onder en met het thema:
“Met Uw wegen vertrouwd”

Meer info: Klik hier

 

2) WOENSDAG 14 maart 2018

Uitnodiging symposium KBO-Brabant: ‘Waardigheid’

Cultureel Centrum De Schakel
Kerkstraat 104, 5126 GD   Gilze

 

Inhoud: Hoe wil je ouder worden? We willen allemaal wáárdig ouder worden, maar wat bedoelen we daar precies mee? Bijna iedereen is bang voor aftakeling en decorumverlies, maar tegelijkertijd ervaren de meeste mensen dat de grens van wat zij voor zichzelf aanvaardbaar vinden steeds verder opschuift. Wat moeten we als samenleving met dat gegeven en wat betekent het voor u als individu?

Gastsprekers: Hoogleraar en filosoof Rudi te Velde zal op een toegankelijke manier mee- denken over waardigheid.
Met interactief theater zet Theducater het publiek aan het werk: Wat is voor u belangrijk? Wat wil u zeker wel en wat zeker niet, hoe kan het anders?
Emeritus geestelijk verzorger Jack de Groot bekijkt het thema vanuit de methodiek van moreel beraad, een in de gezondheidszorg veel toegepaste methode om antwoord te krijgen op de vraag: wat wel en wat niet?
Inloop:   09.30 uur Start programma: 10.00 uur Afsluiting met drankje: 15.45 uur

Toegangsprijs: € 20,- p.p. inclusief lunch en consumpties

Aanmelden kan tot 7 maart 2018 via deze link.

Vragen? Neem contact op met Eva Geelen: egeelen@kbo-brabant.nl of 073 6444066

 

3) Encouter/Nederland

Een weekend vol kansen

Een goede relatie heeft een goede communicatie nodig tussen partners. Daar heb je tijd voor nodig en Encouter Nederland en/of Belgie bied op een laagdrempelig methode die kans in een heel weekend dat gericht is op elkaar vinden in:

Spiritualiteit
Innerlijke kracht
Zinnige keuzes
Liefhebben en passie
Leren luisteren
Verwondering en zoveel meer…
naar persoonlijke ontwikkeling.

Het unieke is dat je dit boeiende traject samen doorloopt, waarbij je elkaars coach en supporter bent. Het is géén groepssessie, geen therapie. Je doet alles met zijn tweeën, aangemoedigd door de persoonlijke verhalen van het team.

Naast het weekend voor partners (echtparen en samenwonenden) organiseren we ook weekenden voor jongeren en alleenstaanden. Op de website www.eenlevensamen.nl vind je informatie zowel voor Vlaanderen als voor Nederland over weekenden voor vrouwen- en mannenstellen in een duurzame relatie. De kosten van het weekend zijn, inclusief overnachting en maaltijden:

Echtparen en samenwonenden: euro 325,- per stel
Jongeren: euro 100,- per persoon
Alleenstaanden: euro 145,- per persoon

Op zoek naar een solide en prachtige relatie, zonder jezelf te verliezen! We zijn er van overtuigd dat dat mogelijk is.

Meer info:  Klik Hier  

  • Het was goed hier te zijn, maar het is ook goed heen te gaan om elders “licht” te zijn en met velen te delen wat jou geraakt heeft. Iedere dag een nieuwe dag, anders dan gisteren. Wat wij vandaag beslissen, geeft nieuwe vorm aan ons leven. Nieuw is een kwaliteit die God aan ons leven geeft. Laat elke nieuwe ontmoeting een ontmoeting zijn die nog nooit eerder heeft plaatsgehad. Laten wij er dus ten volle van genieten en uitkijken naar de volgende!
  • Wij zijn er terug voor de wekelijkse inspiratie en de overweging uit de trappisten Abdij van Orval in het weekend van Zaterdag 3 maart / Zondag 4 maart 2018.