Een uniek bekroond stripverhaal.

Het verhaal van het trappistenklooster van Tibhirine in Algerije en de moord in 1996 op zeven monniken was al het onderwerp van boeken, televisiedocumentaire en de speelfilm Des hommes et des dieux  (2010).

Nu is er ook het stripverhaal waarbij het leven van de monniken verduidelijkt wordt: hun intens contact met de Islamitische dorpsbewoners en hun bestaan als biddende gemeenschap. Ondanks dreigementen vanwege de Algerijnse burgeroorlog, beslissen de trappisten in Tibhirine te blijven. Uiteindelijk leidt dit tot hun ontvoering en de dood van 7 monniken.

Broeder Jean-Pierre, de laatste overlevende monnik van Tibhrine , werkte mee aan dit oorspronkelijk Franstalig stripverhaal, dat in 2012 de Prix Gabriel voor beste religieuze strip won. De tekeningen zijn van de hand van de Luikenaar Domique Bar, die reeds zijn sporen verdiende met de verhalen over Jan Berchmans en Johannes-Paulus II. Voor het scenario tekende Gaetan Evrard.

Titel: Tibhirine. Voor God en de Mensen
Te bestellen bij:
Uitgeverij Monastic/Aalst (B) tel: 0032(0)53 77 75 01
of in de betere religieuze boekhandel.

Zeer recent werd het stripverhaal ‘Tibhirine, voor God en de mensen’, bekroond met de Gabriël-prijs 2014 voor het beste religieuze stripboek van het afgelopen jaar in het Nederlandse taalgebied. Het stripboek ‘Sede vacante 1523′ van Jan-Paul Schutten en Paul Teng krijgt een speciale vermelding. De Gabriël-prijs wordt aanstaande zondag 9 maart uitgereikt op de Stripdagen in het Nederlandse Gorinchem. De prijs wordt jaarlijks toegekend door het CRIABD, het Centrum voor Informatie en Analyse van het Stripverhaal.

Sede Vacante 1523′ vertelt het levensverhaal van Jan van Scorel, een beroemde Nederlandse schilder uit de tijd van de Nederlandse paus Adrianus VI uit Utrecht. In 1522, de tijd van de Renaissance, werd hij benoemd tot conservator van de Vaticaanse collecties. Het deels fictieve verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Reformatie en de Beeldenstorm in de Nederlanden enerzijds en de pogingen tot hervorming van het Vaticaan onder de ascetische paus Adrinaus VI anderzijds. De rol die Jan van Scorel speelt in het ophelderen van een moordcomplot op paus Adrianus, en een liefdesaffaire, zijn fictief. Achterin het boek wordt het onderscheid ‘feit en fictie’ duidelijk gemaakt.

‘Sede vacante 1523′ werd uitgegeven bij Lecturis, Eindhoven.