Anders vasthouden is het nieuwe loslaten

VERTEL EENS

René de Bont een deelnemer uit de najaarsgroep 2018 heeft een interview toegestaan met verslaggever Dhr. Joris van der Pijll redacteur van het veel gelezen plaatselijke weekblad NIEUWSKLOK./ Oisterwijk.
Joris is ook de bezieler van de dynamische website Oisterwijk Nieuws
Zie: https://www.oisterwijknieuws.nl/

Anders vasthouden is het nieuwe loslaten

28 februari 2019

Ans de Bont-de Groot werd op 30 juni 1951 geboren; op 10 april 2018 is zij overleden. Na 18 jaar, wat begon op Valentijnsdag 2000, heeft een allesverwoestende ziekte het karwei alsnog genadeloos afgemaakt. ‘Ans is in mijn armen overleden, ik voelde haar laatste adem en haar laatste hartslag.’ Twee dagen na het overlijden van Ans, is onze kleinzoon geboren. Dat heeft ze helaas niet meer mee mogen maken. Hoe krijg je het verzonnen?’ René de Bont blijft na een reislustig en liefdevol samenleven, alleen achter.

door Joris van der Pijll

‘Ik kan je zeggen, rouwen is topsport. In het begin was ik volledig van de kaart. Ik stond met een vaatwastablet in de hand, in de koelkast op zoek naar het vakje, waar de tablet thuishoort.’ De crematieplechtigheid werd druk bezocht, vele vrienden en kennissen zorgden voor een volle zaal. ‘Ik kan de mensen waar ik nu nog contact mee heb op één hand tellen. Goed bedoelde wensen, ik mag overal langs komen, maar dat doe je niet.’ Een twee-mans wandelclub, een paar nichtjes en vrienden, daar blijft het bij. De fut, de zin, de energie om alleen op pad te gaan ontbreekt.

‘Hebben die andere mannen geen verdriet?’

René komt enkele maanden later in contact met rouwtherapeut Jan Daem. ‘Jan is een bijzonder empathisch mens. Samen met Bep Smarius zorgen zij in Oisterwijk voor een warm nest. Vertrouwd, veilig, samen met lotgenoten die je begrijpen.’ De gespreksgroep bestond verder alleen uit dames. ‘Hebben die andere mannen geen verdriet?’ vraagt René zich hardop af. Jan leert René om niet los te laten, maar anders te leren vasthouden.

‘Niet loslaten, maar anders vasthouden…’

‘In de gesprekken ga je terug naar jezelf. Er wordt gehuild, maar ook gelachen in de lotgenotengroep. Na vijftig liefdevolle en fijne jaren, samen met Ans, breng je verdieping in jezelf. En er komt ruimte. Ruimte in je hoofd, en ruimte voor nieuwe ontmoetingen. Ans gunde mij een nieuwe relatie, maar ik had daar geen ruimte voor. Nu, na de gesprekken in de lotgenotengroep, is die ruimte er wel.

Ans en René aan het strand in Zeeland

De liefde komt, in kleine voorzichtige stapjes terug!’ Met een glundering, kan René weer zichtbaar genieten. ‘Ik kan weer fijn terugdenken aan de mooie momenten met Ans, neem afscheid van haar spullen, maar de herinnering blijft, die zit verweven in mijn hart! En ik kan ook weer genieten van vrienden en andere bezigheden, zoek weer contact met mensen van voorheen en ben gestart met vrijwilligerswerk’

De nieuwe gespreksgroepen VOORJAAR en NAJAAR gaan steeds door op een DINSDAGMORGEN. Met de groep zijn wij te gast in de gezellige huiskamer het Inlooppunt Kerkstraat 48 in Oisterwijk, steeds van 09.15 tot 12.15 uur. Wij gaan een inlevend en ondersteunend gesprek aan met de groep van maximaal acht personen en in totaal van acht vaste bijeenkomsten.
Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die bewust willen stilstaan bij hun verdriet en een handreiking willen ervaren om hier met vernieuwde veerkracht mee om te gaan. Na aanmelding zal vooraf een individueel gesprek plaatsvinden met de begeleiders. Meer informatie en aanmelding kan via de website www.metgezelinzingeving.com of telefonisch bij Jan Daem (06/13416942).