Terugblik: Levenskunst voor wie goed oud wil worden.

Afgelopen drie maanden waren wij met een groep van steeds ongeveer 40 a 50 personen te gast in het ontmoetingscentrum Voorhof – in Oisterwijk- voor een trialoogfilmvoorstelling met een maandagnamiddag/en of avondvertoning.

Wij mogen ons verheugen in een mooie opkomst bij de vertoning van de drie filmvoorstellingen.

Na de voorstelling zijn we in kleine groepjes een dialooggesprek aangegaan onder leiding van een deskundige gespreksleider.

Ouder worden en goed oud zijn is vandaag een belangrijk thema, niet alleen in het leven van de individuele ouderen maar ook in de soms complexe samenleving. Steeds meer mensen leven langer, ook in de Moergestel, Oisterwijk, Heukelom en in de omliggende gemeenten.

Zeven samenwerkende organisaties die de belangen van de ouderen behartigen (h)erkennen hoe boeiend het kan zijn om bewust de levensfase van het ouder worden in te gaan, ook al kent deze fase naast rijkdom ook haar moeilijkheden en ongemakken.

Het initiatief wordt gedragen door vrijwilligers van de Metgezel in Zingeving en is een samenwerkingsverband met de : Gemeente Oisterwijk, GGz Indigo Tilburg , KBO Oisterwijk , Seniorenvereniging 50 Plus – Moergestel, Huis voor Zingeving- Moergestel en  Alzheimer café Oisterwijk.

De drie voorbije filmvoorstellingen waren zeer geschikt voor onze zeer gevarieerde doelgroep van mensen die zich in de derde leeftijdsfase bevinden of er zich goed willen op voorbereiden….

1ste film: Bon Voyage ( Regie:  Margien Rogaar )

Het verhaalHet is eindelijk vakantie. Juist als de familie Verbeek wil afreizen naar het zonnig Frankrijk komen ze er achter dat Opa Bob (77) zijn vergevorderde ziekte heeft verzwegen. Ze blijven thuis. Het is een zware klap voor de hele familie. Moeder Tine vindt het moeilijk om de situatie te accepteren en zoekt afleiding op andere plekken. Jasmijn (7) is vooral bezorgd om opa Bob. Ze bestookt hem met vragen over de dood…

Enkele filmfragmenten op bijhorende trailer…

2de film:  The straight story  ( Regie:David Lynch)

Het verhaal… een roadmovie , een reis die uiteindelijk niet zozeer gaat om het doel,maar waarin de reis zelf centraal staat, en wel de innerlijke reis. Alvin Straight legt deze reis af met een apart oertuig: geen auto of motor, zelfs geen paard of camper, nee Alvin maakt een tocht van Iowa naar Wisconsin op zijn gemotoriseerde gras­maaier. Hij doet er zes weken over. De film is gebaseerd op het echte leven en de daad­werkelijke reis van Alvin Straight. Alvin, 73 jaar hoort dat zijn broer een beroerte heeft gehad. Ze hebben elkaar al tien jaar niet gezien door een ruzie. Zelf is Alvin ook niet zo gezond, zijn lichaam hapert, autorijden is uitgesloten. Zijn dochter Rose vindt de onderneming in het begin geen goed idee, maar begrijpt al snel dat hij leeft, ook al is zijn levensverwachting niet hoog. Tijdens de reis zijn er korte ontmoetingen waarbij je meer te weten komt over de levenservaring van Alvin; over oud worden; over verzoend raken en over waardigheid, op een waardige manier oud worden.

Enkele filmfragmenten op bijhorende trailer…

Away from her ( Regie: Sarah Polley )

Omdat voor de 3de filmvertoning in de serie van de trialoog-filmvoorstelling gekozen is voor de samenwerking met het Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel is bovenstaande film zeer geschikt voor onze beoogde doelgroep.

Het verhaal… Grant en Fiona zijn reeds vele jaren getrouwd. Nu zijn ze beide op leeftijd en leiden een comfortabel leven op het platteland. Dan komt het verdriet en de zorg met de deur in huis vallen, Fiona krijgt problemen met haar geheugen. Ze blijkt Alzheimer te hebben. Ze is vastbesloten om Grant niet op te zadelen met de zorg voor haar en overtuigt hem dat zij opgenomen wil worden in een ‘rusthuis’. Terwijl haar geheugen achteruit gaat krijgt ze daar een hechte vriendschap met Aubrey, een andere patiënt. Het brengt Grant in verwarring en het veroorzaakt moeite en pijn, hoe moet en wil hij zich hiertoe verhouden?

Enkele filmfragmenten op bijhorende trailer…