Reeds 10 JAAR… METGEZEL IN ZINGEVING

Wanneer:
16 september 2019 @ 13:36 – 14:36
2019-09-16T13:36:00+02:00
2019-09-16T14:36:00+02:00
Reeds 10 JAAR... METGEZEL IN ZINGEVING

 

 

 

 

 

 

Het onderstaande is een incomplete opsomming van de activiteiten die zo op papier de schoonheid niet laat zien, de bezieling niet laat voelen, de intermenselijke warmte niet doet smaken. Deze leeft echter wel in onze harten door de vele herinneringen die in ons opkomen door even stil te staan en veel van de deelnemers en de mooie, meestal diepgaande momenten te herinneren.

Dit stemt tot dankbaarheid jegens alle metgezellen die met ons meegetrokken zijn in die jaren, als deelnemer, als facilitator maar vooral ook een dankwoord aan de vele vrijwilligers die voor korte of langere tijd het werk van de Metgezel mede mogelijk hebben gemaakt. Zonder hen zou het niet haalbaar zijn geweest. Er moest veel gebeuren achter de schermen! Heel veel dank!

Dank is ook wat wij zelf mochten ontvangen via de vele kaartjes, kadootjes, reacties in het gastenboek of anderszins. Daar worden we blij van en dat ‘geeft zin’ om nog even door te gaan…

We zijn in 2009 gestart met onze bezinningsdagen met de verschillende thema’s: “Samen op weg van wonde naar verwondering” – “Op de rotonde van de Levenskunst” – “Zomerzonreis naar je ziel” .

Daarna sloten we al snel aan bij de activiteiten van Nederland in Dialoog. Het jaarlijkse evenement waarbij de gelegenheid wordt geboden om over een thema met elkaar in dialoog te gaan. De door ons bedachte nachtelijke dialoog in de abdij van Koningshoeven en de wandeldialogen waren hierbij steeds hoogtepunten. Jaarlijks worden nu nog steeds in november dialoogtafels met als thema “Stervenskunst als Levenskunst “aangeboden. Op DONDERDAG 31 OKTOBER 2019 zijn wij na enkele jaren afwezigheid terug te gast in de Abdij van Koningshoeven/Tilburg voor drie tafels in een nachtelijke dialooggesprek met het thema: DANKBAARHEID.

Vanuit maatschappelijke betrokkenheid ontstond later de “Levenskunst om goed oud te worden”. Hierbij werden reeds 8 jaren Trialoogfilms vertoond in het voorjaar met na afloop gelegenheid tot begeleide dialoog.
Ook zijn in dit kader prominente sprekers uitgenodigd geweest zoals o.a.
– Prof. Alfons Marcoen – lezing: De psychologie van het ouder worden.
– Els van Wijngaarden – lezing: Voltooid leven
– Christine de Conink en Ann Brusseel – lezing: Wat levenden kunnen leren van stervenden.
– Ria Grommen – lezing: Tussen voltooien en verwachten
– Manu Keirse – lezing: Vingerafdruk van verdriet
– Margot Verkuijlen – lezing: Dood gaan we allemaal
– Geert Husselmans – lezing: Rouw

En niet te vergeten onze twee zeer geslaagde theatervoorstellingen “Het Geheim van de Liefde” in de theaterzaal De Tiliander /Oisterwijk in 2016 en 2018.

Deel één met Abt Bernardus van de abdij van Koningshoeven en Ria Grommen, opgeluisterd door een prachtige en romantische wheel-dance act.

Lezing van Abt Bernardus: Klik hier
Lezing van Ria Grommen: Klik hier

Twee jaar later werd deel twee opgeluisterd door Prof. Alfons van Steenwegen en Desanne van Brederode met muzikaal intermezzo van Peter van Aerts.

Lezing van Désanne van Brederode : Klik hier
Lezing van Prof. Alfons van Steenwegen: Klik hier

Rouwbegeleiding, zowel individueel als in diverse lotgenotengroepen betreft de laatste pijler van de Metgezel in Zingeving. In de afgelopen jaren is veel inspanning geleverd om mensen in hun diepste verdriet nabij te zijn en nieuwe veerkracht aan te reiken in de bijeenkomsten van de vele lotgenotengroepen onder de titel ‘Samen op weg onder de regenboog’. Begin 2019 zijn wij ook gestart met een lotgenotengroep voor ouders die een kind hebben verloren.

Dit alles van harte aangeboden door ons kleinschalig vrijwilligers-initiatief Metgezel in Zingeving onder de leiding van Jan Daem en Karin Segers samen met enkele vrijwilligers die professioneel ons initiatief een warm hart toedragen. Ook aan hen van harte DANK.